Aproximativ 40% din numărul turiștilor care au sejururi rezervate sunt gata să-și reprogrameze vacanța sau să „înghețe” banii în contul companiei de turism cu scopul de a-i folosi pentru un sejur ulterior. 60% dintre turiști solicită rambursarea imediată a banilor. Aunt datele Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din Moldova, care menționează că operatorii își doresc să le întoarcă turiștilor banii, dar au nevoie de mai mult timp pentru a reuși acest lucru. Asociația îndeamnă turiștii să fie înțelegători pentru a găsi cea mai potrivită soluție.
Contactată de IPN, Anna Colța, președinta Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism, a declarat că, după aproximativ o lună, carul nu s-a mișcat prea mult din loc. Au avut loc câteva discuții și întrevederi cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, cu premierul, cu președintele țării și urmează să mai aibă loc discuții pentru a identifica o soluție, care ar putea fi implementată la nivel legislativ. În acest moment, reprezentanții turismului nu cunosc o poziție clară a autorităților – pe ce cale vor merge și cum vor fi soluționate problemele generate de pandemie. Se discută despre posibilitatea instituirii unui moratoriu pe un termen de 540 de zile sau introducerea unor prevederi legale care ar permite rambursarea banilor într-un termen mai extins.
„Ca să fie clar pentru toată lumea, companiile turistice doresc să întoarca banii turiștilor, doar că nu au cum să întoarcă în termenele stabilite de Codul Civil, mai exact în termen de 14 zile. Noi, ne aflăm între două focuri, pe de o parte, țările partenere de destinații nu întorc banii înapoi (Grecia, Bulgaria, Turcia etc.), dar emit un voucher pe un termen de 540 de zile în care turistul poate să-și reprogrameze vacanța pe o perioada mai târzie. Pe de altă parte, companiile de turism sunt obligate de legislația Republicii Moldova să întoarcă banii consumatorului în termen de 14 zile”, explică Anna Colța.
Potrivit ei, la nivel internațional s-a declarat că sectorul turistic este ramura cea mai afectată de pandemia COVID-19. „Avem pierderi mari, dar acum nu putem să le estimăm, depindem mult și de factorii externi și cât de repede ne vom restabili. Cum vor derula mai departe lucrurile, când țările de destinație vor permite intrarea străinilor pe teritoriul său? Când se vor relua zborurile? Cum vor fi cazați turiștii în structurile de cazare din țările de destinație? De pierderi acum nici nu mai vorbim, este un an compromis, o să ne fie foarte greu, foarte complicat. Sperăm să revenim la normal și să începem activitatea cât mai curând pentru a face față provocărilor, însă acum ne doare mai mult acel termen de rambursarea a banilor”, susține Anna Colța.
Președinta Asociației spune că în rândul a companiilor de turism a fost realizat un studiu, la care au participat 29 de respondenți. Acest studiu arată că rezervări au făcut în jur de 25 de mii de turiști, care au achitat milioane de euro. Potrivit Annei Colța, datele sunt estimative. O parte din turiști deja au informat ca vor rezilierea contractelor, însă în opinia reprezentanților turismului, valul cel mai mare va începe după data de 15 mai, când se va încheia starea de urgență.
Anna Colța a mai spus că este îmbucurător când turistul este înțelegător și împreună este identificată o soluție potrivită, însă frecvent se confruntă cu neînțelegere. Sunt și turiști care amenință cu procese de judecată, își permit insulte. „Venim cu un apel catre turiștii noștrii: Nu anula, reprogramează! Și rugăm turiștii să fie înțelegători. Prin comunicare, să găsim cea mai potrivită soluție pentru a rezerva vacanța pe o perioada mai târzie”, a menționat președinta ANAT.