Deși în ultimele luni au murit mii de oameni din întreaga lume din cauza noului tip de virus, iar Italia, cea mai afectată țară din lume, declară peste 700 de decese zilnice, șeful statului, „expert în medicină”, ne liniștește, îndemnându-ne să nu apelăm la medici pentru orice fleac.
„Acest coronavirus poate trece prin noi și nici să nu observăm. Sunt studii deja făcute. E așa cum trece o gripă simplă. Ai avut olecuțâcî de probleme cu nasul, olecuțâcî ți-o trecut răceala prin tine și tu ai trecut coronavirus. Nici nu ai știut de lucru acesta. Dacă aveți simptome mergeți, dacă nu, nu creați probleme la medici”. Nu știu cum ar putea fi numită mai corect atitudinea președintelui iresponsabilitate sau inconștiență, cert este că, cu astfel de declarații, am ajuns de râsul curcilor, după ce vorbele sale ”înțelepte” au devenit virale pe internet mai ceva ca perlele de la bacalaureat.
Nu degeaba mai mulți internauți l-au îndemnat pe Igor Dodon să se abțină de la declarații despre epidemie și să nu mai participe la ședințele în care se discută despre evoluția coronavirusului în R. Moldova pentru a nu pereclita lupta împotriva epidemiei. Internauții au pus și hashtag-uri cu îndemnul: „Dodon, stai acasă”.
Declarațiile sale au fost criticate și de politicienii de peste Prut, iar jurnaliștii români au făcut colaje cu adresarea mai multor lideri responsabili de națiunea lor. Spre exemplu, Emmanuel Macron, liderul Franței, declarase în același context că coronavirusul este: „Epidemia care afectează toate continentele și lovește toate țările europene. Este cea mai gravă criză de sănătate pe care Franța a trecut-o într-un secol”, iar Angela Merkel, cancelar federal al Germaniei, spune că „Virusul COVID- 19 este cea mai mare provocare de la al doilea război mondial”. Numai pentru președintele nostru se pare că virusul ar fi o banală răceală, ai ”oleacî” de probleme cu nasul, cu capul și o trecut răceala prin tine și tu nici nu ai observat.
Opinia sa este pe cât de iresponsabilă și neprofesionistă, pe atât de confuză, deoarece vine în contradictoriu, cu starea de urgență care a fost invocată pentru o perioadă de 60 de zile, dublu față de perioada adoptată de celelalte țări europene. În condițiile în care acesta deja estimează o gaură în bugetul de stat de peste 6-7 miliarde de lei provocată de pandemia COVID- 19, gaură pe care țara este incapabilă să o acopere fără a recurge la credite.
Și acum mă întreb pe cine ar trebui să asculte oamenii și de la cine ar trebui să ia un exemplu? De la specialiștii în domeniu care recunosc că nu vor face față, dacă pandemia va lua amploare și singura speranță rămâne la noi, cei care ar trebui să ne protejăm. De la liderii responsabili ai celorlalte națiuni europene care îndeamnă oamenii să fie responsabili, sau de la atotștiutorul nostru șef de stat Igor Dodon, care ne liniștește că virusul va trece prin noi fără ca măcar să-l observăm?
Alegerea o faceți voi, dragi cetățeni, stați acasă și informați-vă corect și nu ascultați aceleași povești care le-ați crezut și acum 4 ani!