Genericul desfășurării Zilei Naționale fără tutun în Republica Moldova este cât se poate de cuprinzător și sugestiv da a fi preluat de întreaga societate civilă pentru a preveni în continuare fumatul și a eradica tabagismul – „Renunță la fumat pentru o zi. În fiecare zi!”.
Sloganul din acest an este continuarea acțiunilor de conștientizare și informare despre riscurile fumatului asupra sănătății și beneficiile renunțării la acest viciu și orientarea pentru obținerea serviciilor de consiliere, privind renunțarea la fumat pentru persoanele dependente de tutun.
Campania anuală națională cheamă la acțiune toți factorii de decizie, susținând politicele eficiente de reducere a consumului de tutun și atragerea tuturor sectoarelor instituționale de stat și private în lupta pentru controlul tutunului.
Se poate constata cu regret că consumul de tutun are un caracter cert de epidemie, care nu este oficial declarată. La nivel global consumul produselor din tutun este indiscutabil responsabil de 8 milioane decese anual, iar peste 1 milion mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.
Deopotrivă, fără excepții, este dăunător și toxic pentru sănătate consumul tuturor tipurilor de produse: țigareta electronică; narghilea; produsele din tutun care nu ard; țigaretele obișnuite sau cu arome etc. Acestea condiționează decesele premature prin bolile netransmisibile, cum ar fi bolile aparatului cardiovascular, tumori, bolile pulmonare obstructive neinfecțioase cronice, bolile aparatului digestiv.
La moment efortul întregii lumi sunt îndreptate spre combaterea pandemiei de COVID-19, boală ce afectează în special plămânii. Este constatat că fumatul crește riscul de infectare și poate aduce la apariția unor forme severe de boală. Persoanele fumătoare sunt alături de cele în etate ca făcând parte a grupului de risc de infectare cu SARS-COV-2.
Miza crucială a combaterii fumatului este sănătatea populației. Controlul tutunului este considerat una dintre măsurile, cele mai eficiente pentru atingerea obiectivului 3.4 al Agendei pentru Dezvoltare Durabilă ( SDG) ce prevede reducerea globală până în an.2030 cu 1/3 a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT) – incluzând bolile cardiovasculare; tumorile; bolile pulmonare obstructive cronice.
Țara noastră este parte la Convenția Cadru de Control al Tutunului din 03.05.2009. aceasta este reflectată în Legea N. 278 din 14.XII.2007 „Privind controlul Tutunului (cu articole completate prin Hotărârile Parlamentului RM din 2015)”.
Nicolae Deliu, șef Secție Promovarea Sânătății și prevenirea Bolilor Netransmisibile la DCSP Ungheni