„Un popor care nu-si cunoaște trecutul e condamnat sa-l repete”
„Cea mai bună carte pe care am citit-o în ultima vreme. O carte foarte puternică ce aduce un nou suflu în literatura rusă”. Evgheni Vodolazkin
Romanul ,,Zuleiha deschide ochii’’ este scris de Guzel Iahina, scriitoare de naționalitate rusă, născută în Kazan (Tatarstan) și publicat în anul 2015, fiind și primul ei debut literar. Guzel este nepoata unei învățătoare tătare deportată în Siberia, din povestirile căreia s-a inspirat la scrierea romanului dat.
Personajul principal al cărții, Zuleiha, este o tânără dintr-un sat tătar care se supune soțului mai vârstnic și soacrei dominatoare, urmând riguroasele tradiții locale, care pun femeia pe același cântar cu servitoarea, fără să știe ori măcar să intuiască că poate trăi și altfel.
Evenimentele istorice ce se petreceau în lume între anii 1930-1946 se împletesc nefericit cu povestea de viață a tinerei Zuleiha.
Autoarea înfățișează aceste evenimente și le lasă să vorbească de la sine: sosirea hoardelor roșii însărcinate cu deschiaburirea, violența, arestările și asasinatele comise. Una din victime e chiar soțul eroinei noastre. Astfel, Zuleiha este singura din familie care pornește pe drumul lung și chinuitor al deportării. După o călătorie dramatică ajunge pe o insulă pustie din mijlocul taigalei, alături de țărani și intelectuali de naționalități și credințe diferite. Așa începe cumplita aventură a supraviețuirii în condițiile nemiloase ale Siberiei.
Numai curajul, puterea de muncă, firea de luptătoare și dragostea pentru fiul ei o determină să meargă mai departe prin labirintul adevărurilor incerte spre salvarea fiului ei cu orice preț, ceea ce și se întâmplă la finalul romanului.
Pe toată perioada lecturării am așteptat măcar o rază de lumină să pogoare asupra personajelor hărțuite de soartă, însă amploarea ,,ciumei roșii’’ care cuprinsese în acea perioadă lumea îți creează certitudinea neputinței autoarei de a proteja de dezmăț bietele personaje ale cărții, prin care se subînțelege întreaga societate a acelor timpuri.
Vă recomand această carte, pentru a cunoaște mai bine istoria amară a deportărilor de tot felul cu atrocitățile, violențele și nedreptățile comise de autorități.