În istoria milenar a poporului român s-au marcat destule date cu caracter epocal și de perspectivă. De la Mihai Viteazul cu prima Unire a Principatelor române (Muntenia, Transilvania și Moldova) 1600 la 1859-1862 – Constituirea Statului Modern – România, în cele din urmă, la Marea Unire – 1 decembrie 1918.
În vâltoarea acestor evenimente epocale s-au evidențiat personalitățile cele mai curajoase și bine pregătite: V. Alecsandri, Al. Ioan Cuza, M. Cogâlniceanu, C. Stere, I. Pelivan, P. Halippa, regina Maria ș.a.
Suntem la 103 ani de aniversare de la Marea Unire, însă spațiul dintre Prut și Nistru rămâne rupt de trupul Țării. Un rol de seamă pentru menținerea flăcării Unirii mereu aprinsă îi revine și Bisericii Ortodoxe. În Republica Moldova suntem separați prin două biserici supuse canonic diferit.
La 1 decembrie a.c. la biserica „Sf. Apostol Andrei” din municipiul Ungheni s-a ținut un Te Deum, dedicat Zilei Naționale a României. Evenimentul a fost condus de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei, în frunte cu preotul-gazdă, Dănuț Chirilă. Prezent la evenimentul istoric a fost și noul consul al României la Ungheni, Sorin Bădulescu, cu soția.
În predica sa preotul Gabriel a vorbit despre măreția Actului Unirii pentru poporul român din Basarabia, despre ajutorul dezinteresat al României pentru RM timp de treizeci de ani până în prezent. „Să nu uităm de cei, care au săvârșit Actul Unirii” conchide preotul.
Te Deum-ul s-a finalizat cu intonarea Imnului tuturor românilor. Doritorii au depus jerbe de flori la Troița Neamului.