La data de 15 ianuarie, Casa Limbii Române „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni a participat la un șir de evenimente consacrate acestei zile.
Deoarece această dată se datorează Luceafărului literaturii românești, Mihai Eminescu, la ora 10.00 un grup de membri ai cenaclului literar-artistic „Suflet de poet” a adus omagiu la bustul Marelui Poet cu ocazia celor 174 de ani de la naștere. Au răsunat poezii și cântece semnate chiar de ei, dedicații cu conținut de mândrie pentru faptul că Cerul ne-a dăruit o astfel de stea. (Rodica Toma – coordonatoarea cenaclului, Aliona Leșanu – cantautoare, Adina-Ioana Fuga, Dumitru Groza, Ludmila Petrache, Constantin Alcaz, Tatiana Ceretean, Tatiana Cimbriciuc, Mihaela Șișcanu. Evenimentul de comemorare a continuat la Casa Limbii Române „M. Eminescu” , începând cu ora 15.00. De aceasta dată incinta instituției a devenit neîncăpătoare. Aici s-au adunat suflete îndrăgostite de versul eminescian. Elevii clasei a II-a de la LT „I. Creangă”, învățătoare Aliona Prepeliță, au prezentat un program de poezii și cântece pe versurile poetului îndrăgit. Cantautoarea Aliona Leșanu ne-a încântat cu piesa „Dor de Eminescu”, iar membrele ansamblului vocal “Armonie” de la Palatul de Cultură Ungheni, conducător artistic Iozefina Vizitiu, ne-au delectat cu romanțe minunate – „Somnoroase păsărele” și „Mai am un singur dor”.
Evenimentul s-a bucurat și de oaspeți dragi veniți de la Iași, Roman, Chișinău. Poeții Elena Sârghi, Maria Loghin și Doru Melnic au recitat creații proprii dedicate poetului. Petronela Pânzariu a interpretat renumitele piese „Eminescu” și „Cât trăim pe-acest pământ”, iar Stefănel Pleșca a adus în dar două piese minunate despre neam, grai și țară. Este de menționat că au răsunat și alte romanțe. Natalia Ghermanschii a interpretat romanța „O, mamă, dulce mamă”, Elizaveta Mămăligă ne-a încântat cu „Ce e amorul”, iar tânăra chitaristă Victoria Cebotaru a interpretat „Ce te legeni, Codrule”.
La fel și membrii cenaclului au prezentat noile lor creații dedicate lui Eminescu. Și elevele de la LT „V. Alecsandri“ Mihaela Șișcanu și Daria Moraru au recitat poezii de autori. Evenimentul a culminat cu prestația deosebită a Formației Folclorice „Tudorițele” din Todirești. Iar la finele evenimentului invitații au încins o horă mare.
La eveniment a fost invitat și viceprimarul Eduard Balan, care a mărturisit că a savurat cu plăcere toate momentele prezentate. A recunoscut că a fost un eveniment de excepție, care dovedește că opera Marelui Eminescu va fi iubita si studiată multe generații următoare, or, la eveniment au fost prezente 3 generații. Toți cei care au evoluat la eveniment au primit Diplome de gratitudine.