Aproape 3 000 de cazuri de hepatită virală au fost raportate anul trecut în Moldova. În contextul Zilei mondiale de combatere a hepatitei, marcată pe 28 iulie, specialiștii atenționează că hepatita este o afecțiune inflamatorie a ficatului care, dacă nu este depistată precoce și tratată, poate evolua spre forme severe, precum ciroză și cancer hepatic, transmite IPN.
„Cauza principală de apariție a maladiei este infectarea cu virusuri hepatice, cele mai răspândite fiind A, B, C și D (Delta). În cazul hepatitelor virale, este esențială prevenția: vaccinarea, evitarea cauzelor de îmbolnăvire și controlul medical profilactic”, precizează Ministerul Sănătății.
Potrivit instituției, pacienții cu hepatite virale B, C și D beneficiază de servicii calitative de tratament și îngrijire continuă, în baza protocoalelor clinice naționale. Tratamentul antiviral al bolnavilor cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D este gratuit și accesibil pentru toți pacienții.
Pentru a reduce morbiditatea cauzată de hepatitele virale acute și cronice, precum și complicațiile acestora, Guvernul a aprobat, în anul 2024 Programul național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2024-2028.
Anul acesta, Ziua mondială de combatere a hepatitei este marcată sub sloganul „Hepatita: să o analizăm, să o depășim”, care pune accent pe eliminarea barierelor în accesul la servicii medicale, combaterea discriminării și promovarea testării și tratamentului la nivel național.