Ziua Mondială a Auzului este marcată în fiecare an la 3 martie în scopul creşterii gradului de conştientizare cu privire la importanţa auzului şi prevenirea diagnosticării târzii a deficienţelor de a
Tema din acest an este – ”Auzi pentru viață”.Data de 3 martie – a treia zi din cea de-a treia lună a anului – a fost aleasă datorită formei numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi. Urechea, organul auzului, este unul dintre cele mai importante organe senzoriene, care recepţionează excitaţiile din mediul înconjurător. Auzul joacă rolul deosebit de important în procesul comunicării dintre oameni. În lipsa acestuia nu ar exista nici vorbire, nici muzică, iar comunicarea ar fi mult mai săracă.
Aproximativ 466 de milioane de persoane din întreaga lume au pierderi auditive invalidante, iar 34 de milioane dintre aceștia sunt copii.
Se estimează, că până în anul 2050, peste 900 de milioane de persoane vor avea pierderi de auz invalidante.
Pierderea auzului poate rezulta din cauze genetice, complicații la naștere, anumite boli infecțioase, infecții cronice ale urechii, utilizarea anumitor medicamente, expunerea la zgomot excesiv și îmbătrânirea.
60% din pierderea auzului din copilărie se datorează cauzelor prevenibile.
1,1 miliarde de tineri (cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani) riscă să piardă auzul din cauza expunerii la zgomot în mediul recreativ.
Persoanele cu pierderi auditive beneficiază de identificarea timpurie; utilizarea aparatelor auditive, a implanturilor cochleare și a altor dispozitive de asistare; subtitrare și limbajul semnelor; și alte forme de sprijin educațional și social.
În Republica Moldova conform datelor statistice incidenţa prin bolile urechii și apofizei mastoide a constituit în 2018 –56,0 cazuri la 10 mii locuitori, 2017 – 56,4 cazuri la 10 mii locuitori.
Măsurile de profilaxie
Jumătate din toate cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite. La copiii cu vârsta sub 15 ani, 60% din pierderea auzului este atribuită unor cauze prevenibile, inclusiv:
- Infecții precum oreion, rujeolă, rubeolă, meningită, infecții cu citomegalovirus și otită medie cronică (31%).
- Complicații în momentul nașterii, cum ar fi asfixia la naștere, greutatea scăzută la naștere, prematuritatea și icterul (17%).
- Utilizarea medicamentelor toxice la mame și bebeluși (4%).
Practicile sănătoase de îngrijire a urechilor sunt următoarele;
- reducerea expunerii (atât profesională, cât și recreativă) la sunete puternice prin conștientizarea riscurilor;
- încurajarea persoanelor fizice să utilizeze dispozitive personale de protecție, cum ar fi dopuri de urechi și căști care anulează zgomotul.
- screening la copii pentru otită medie, urmată de intervenții medicale sau chirurgicale adecvate;
- evitarea utilizării anumitor medicamente care pot fi dăunătoare auzului, cu excepția cazului în care este prescris și monitorizat de un medic calificat;
- educarea tinerilor și a populației în general cu privire la pierderea auzului, cauzele acesteia, prevenirea și identificarea.
Aproape jumătate din populația cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani – mai mult de un miliard de tineri din întreaga lume – este la risc de a dezvolta probleme auditive din cauza expunerii prelungite și excesive la sunete puternice. La creșterea acestui risc contribuie în mare măsură volumul auto-setat al sunetelor în cazul dispozitivelor portabile – telefoane mobile, playere audio, căști etc.
Detectarea precoce și intervenția sunt cruciale pentru a minimiza impactul pierderii de auz.