Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual la 4 februarie începând cu anul 2000, în scopul creșterii conștientizării, îmbunătățirii educației și catalizării acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.
În anul curent tema evenimentului „Sunt și voi face” este despre fiecare din noi și angajamentul nostru de a acționa pentru atinge ținta de a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer și boli necomunicabile cu o treime până în anul 2030. E necesar să ne unim eforturile pentru o lume și un viitor fără cancer, iar accesul la tratamentul și îngrijirea cancerului este egal pentru toți – indiferent cine este sau unde locuiește.
Epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească, fiind a doua cauză principală de deces la nivel global. Anual cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel global. Până în 2030 experții estimează, că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane pe an. Asta înseamnă mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.
În Republica Moldova, conform datelor statistice în anul 2018 au fost 83739 bolnavi de cancer, ce constituie 236,2 cazuri la 10 mii locuitori, față de 81382 bolnavi în 2017 (229,3 cazuri la 10 mii locuitori). Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. In cifre absolute au fost 6078 decese în anul 2017 cu o creștere la cifra de 6133 decese în anul 2018. Evaluarea mortalității prin cancer în funcție de sex, denotă faptul că în rândul bărbaţilor nivelul de mortalitate este de 1,5 ori mai mare decât în rândul femeilor.
Ce este cancerul?
Cancerul este o boală care apare atunci când schimbările într-un grup de celule normale din organism duc la o creștere necontrolată, anormală, formând tumoarea. Acest lucru este valabil pentru toate cazurile de cancer, cu excepția leucemiei (cancer de sânge). Dacă nu sunt tratate, tumorile se dezvoltă, afectând țesuturile adiacente și se pot răspândi în organism prin sistemul sanguin și limfatic.
Tumorile pot fi împărțite în trei grupuri: benigne, maligne și pre-canceroase. Tumorile benigne nu sunt canceroase și rareori amenință viața. Ele tind să crească destul de încet, nu se răspândesc în alte părți ale corpului și sunt, de obicei, alcătuite din celule similare celulelor normale sau sănătoase. Ele vor provoca o problemă numai dacă cresc foarte mari, devin inconfortabile sau apasă asupra altor organe – de exemplu, o tumoare pe creier în interiorul craniului.
Tumorile maligne cresc mai rapid decât tumori benigne și au capacitatea de a răspândi și distruge țesutul vecin. Celulele tumorilor maligne se pot desprinde de tumoarea principală (primară) și se pot răspândi în alte părți ale corpului printr-un proces cunoscut sub numele de metastază.
Pre-canceroase (sau pre-maligne) descrie afecțiunea care implică celule anormale care pot (sau sunt susceptibile) de a dezvolta cancer.
Cauzele
Cele mai multe tipuri de cancer sunt rezultatul expunerii la o serie de factori de risc diferiți. Important este faptul, că aproximativ o treime din totalul cazurilor de cancer pot fi prevenite prin reducerea factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos.
Principalii factori de risc modificabili responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, poluarea.
Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătăţii populaţiei ocupând locul 2 ca importanță, factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei şi provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile.
Considerăm că accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului, ar trebui să fie egal pentru toți – indiferent unde locuiești, care este venitul tău, etnia sau sexul tău. Accesul egal la prevenirea, diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți.
Timpul nostru de a acționa este acum.