Zeci de combatanți care au luptat în războiul de pe Nistru, alături de reprezentanți ai instituțiilor publice din Ungheni, ai organelor de forță și simpli cetățeni, au marcat la data de 2 martie cei 28 de ani de la începerea conflictului armat, dar au și comemorat pe cei căzuți la datorie pe câmpul de luptă și pe cei 100 de camarazi de arme, care au murit pe parcursul acestor ani.
Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de preoți din cadrul Episcopiei Basarabiei, apoi au ținut discursuri viceprimarul municipiului Ungheni, Dionisie Ternovschi, vicepreședintele raionului Ungheni, Vasile Lupu, și Valeriu Secrieru, președintele Asociației Veteranilor de Război din 1992 „Ungheni Prut”.
Potrivit datelor Ministerului Apărării, în timpul conflictului au luptat 29 mii de persoane, dintre care 3.400 din cadrul MAI, au murit 286 oameni, dintre aceștia 10 au fost cetățeni ai raionului Ungheni, iar alți 289 au rămas invalizi.
Cei decedați din raionul Ungheni sunt: Oleg Ungureanu, Ghenadie Crestiuc, Petru Slonov și Vasile Moroz (orașul Ungheni), Pavel Buruiană (Condrătești), Anatol Popovici (Boghenii Noi), Andrei Gurguială (Todirești), Ilie Alexandru Mihalachi (Florițoaia Veche), Vladimir Cimpoeș (Buciumeni), Vladimir Zarnițchi (Zazulenii Vechi) și Alexandru Ticot (Pârlița).
Zăgărăncenii nu-și uită eroii
După 28 de ani de la declanşarea Războiului de pe Nistru, ecoul sângeroaselor lupte este viu şi acum. De Ziua Memoriei, 2 martie, la inițiativa primarului comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc, a fost organizată pentru prima dată o întâlnire cu veteranii, pentru a comemora evenimentele războiului de pe Nistru și pentru a aduce un omagiu tuturor celor care au căzut la datorie. Conform evidenței autorităților publice locale, în războiul din primăvara anului 1992 au fost mobilizați 30 de locuitori ai comunei, dintre care o parte fie erau angajați în structurile MAI, fie rezerviști sau voluntari. Deși până în prezent 28 din aceștia sunt în viață, la întrunire au participat doar 7: Vitalie Scripcaru, Serghei Ceban, Alexandru Dîrvari, Victor Gorea, Victor Biniuc, Alic Semeniuc, Victor Darii, ceilalți fiind plecați peste hotare sau și-au schimbat reședința.
După intonarea imnului de stat și onorarea drapelului, veteranii au ținut câteva momente de reculegere în memoria celor care au decedat. Au depănat amintirile din timpul mobilizării lor, momente de pe câmpul de luptă, clipe în care și-au văzut moartea cu ochii încercând să scoată cadavrele camarazilor sau răniții din ploaia de gloanțe ce se îndrepta spre ei. „Pentru câteva momente, veteranii au retrăit din nou acea perioadă, iar în glasul lor se simțea tristețe”, povestește primarul.
Într-un final celor prezenți le-au fost adresate cuvinte de mulțumire pentru eroismul și sacrificiul depus în lupte, au fost învredniciți cu diplome de recunoștință și au asistat la o masă de pomenire.