Salut special și recunoaștere
Evenimentul de la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, a adus lumină și emoție în sufletele tuturor participanților în ziua de 23 aprilie, când s-au sărbătorit Ziua Profesională a Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor.
Totul a început cu un salut special online din partea Secretarului de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, care a adus un omagiu bibliotecarilor pentru munca lor dedicată și pentru contribuția lor inestimabilă la dezvoltarea comunității. „Vreau să-mi exprim recunoștința pentru munca pe care o faceți cu abnegație și multă dăruire. Este remarcabil faptul că pe lângă activitatea de zi cu zi pe care o faceți ați depus mult efort în asistarea cetățenilor în cadrul Programului Național ,,Ajutor la contor”. Sunteți un pilon important în dezvoltarea comunității. Vă asigur că statul își va asuma responsabilitatea de a îmbunătăți starea materială și logistică a bibliotecilor și a altor activități culturale”, a remarcat demnitarul.
Apel la inovație și profesionalism
Mesajul plin de recunoaștere și apreciere a fost întărit de Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale din Republica Moldova, care a subliniat rolul esențial al bibliotecarilor în promovarea culturii și în educația continuă a comunității. „Mereu am contat pe experiența dumneavoastră. Sunteți un laborator de inovație și model de activitate pentru alte biblioteci din țară, ați demonstrat măiestrie și profesionalism în desfășurarea diverselor activități”, a specificat dânsa cu referire la munca bibliotecarilor din raionul Ungheni.
Dezbateri și recunoaștere a performanței
Conferința profesională cu tema „Rolul bibliotecilor în dezvoltarea competențelor europene” a fost momentul central al sărbătorii, unde specialiștii au dezbătut subiecte esențiale, cum ar fi rolul bibliotecilor în educația tinerilor și importanța competențelor multilingve și digitale în societatea modernă.
Recunoaștere a excelenței
Nu au fost uitați nici bibliotecarii remarcabili ai anului 2023, care au fost premiați pentru contribuțiile lor la dezvoltarea culturală și educațională a comunității.
Pe agenda sărbătorii a figurat și tradiționala gală a premiilor „Ex-Libris”, aflată la cea de a XII-a ediție, în cadrul căreia Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” de comun cu Secția Raională Cultură și Turism Ungheni i-a desemnat pe cei mai buni promotori, susținători și parteneri ai bibliotecii. De această mențiune s-au învrednicit 12 persoane din diverse domenii, precum cultură, învățământ, mass-media și specialiști din domeniul biblioteconomic. Acestora li s-a înmânat câte un testimoniu și un premiu special.
Contribuții artistice și apel la tradiție
Încântătorii copii de la grădinița „Guguță” și talentații elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” au adus un plus de culoare și emoție evenimentului, recitând poezii și oferind flori celor dedicați din lumea cărților. Și pentru a încheia această zi memorabilă, formația folclorică „Drăgaica” de la Casa Raională de Cultură din Pârlița a oferit un moment muzical plin de farmec și tradiție, aducând zâmbete și aplauze călduroase din partea publicului prezent.