Lansat în 2015, evenimentul Zilele Filmului Românesc (ZFR) a devenit un simbol al normalității pentru publicul din Republica Moldova, oferind acces la cele mai bune și mai recente producții cinematografice românești în același timp cu publicul de peste Prut, dar și o oportunitate de stabilire de legături și colaborări între oamenii de film de pe cele două maluri de Prut. Spectatorii au posibilitatea să vizioneze filme de cea mai bună calitate și în același timp să discute cu cineaștii invitați. Cineaștii prezenți de-a lungul anilor la ZFR au fost regizorii Nae Caranfil, Copel Moscu, Daniel Sandu, Marian Crișan, Emanuel Pârvu etc., actorii Alexandru Papadopol, Valeriu Andriuță, Lucian Teodor Rus, Ioachim Ciobanu, Cristian Popa și scenaristul Florin Lăzărescu. ZFR este astfel gândit încât acoperă toate genurile de public și gusturi. Are mai multe secțiuni, printre care filme noi, focus retro, filme pentru copii, masterclass etc. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.
În acest an în premieră ZFR va fi prezent la Ungheni și noi am discutat cu Dumitru Grosei, managerul proiectului. Acesta ne-a vorbit despre selecția riguroasă a filmelor, importanța evenimentului în Ungheni, și provocările întâmpinate în organizarea unui astfel de eveniment de anvergură.
— Care este semnificația ZFR pentru publicul din Republica Moldova, în special pentru cel din Ungheni?
— Semnificația ZFR pentru publicul din R. Moldova, inclusiv și pentru cel din Ungheni este – normalitatea. Scopul nostru a fost chiar de la început ca să oferim publicului de la noi cele mai bune și mai importante filme românești în timp real, adică, sincron cu proiectarea lor dincolo de Prut. În acest fel am încercat să ștergem cumva diferențele dintre cele două maluri de Prut.
— Ce criterii folosiți pentru a selecta filmele care vor fi prezentate în cadrul acestui eveniment?
— Criteriile pentru selecția programului ZFR sunt următoarele: cele mai noi și cele mai de succes filme românești atât pe plan național, cât și (mai ales) pe plan internațional. No, de obicei, includem în programul ZFR filme selectate și premiate la marile festivaluri precum Cannes, Berlin, Veneția, Locarno, etc.
— Cum a evoluat interesul publicului moldovean pentru cinematografia românească de-a lungul anilor?
— Putem spune că evenimentul Zilele Filmului Românesc are deja propriul public. De obicei sălile sunt arhipline la toate proiecțiile, iar publicul participă cu mare interes și la discuțiile de după vizionare, moderate de către criticul Ionuț Mareș, cu autorii și protagoniștii filmelor.
— Ce impact credeți că va avea aducerea ZFR la Ungheni asupra comunității locale?
— Sperăm că aducerea ZFR la Ungheni va avea un impact major, la fel ca în celelalte 9 orașe.
— Când veți ajunge la Ungheni și ce producții vor fi prezentate?
— În data de 3 octombrie, ZFR va fi prezent la Ungheni. Invităm iubitorii de film la două proiecții: La ora 17.00, filmul pentru copii: „De-aș fi… Harap Alb”, realizat în anul 1965 de Ion Popescu-Gopo și la ora 19.00 filmul „Warboy”, regizor Marian Crișan, o coproducție Moldova-România, la care invităm spectatori de toate vârstele, inclusiv copii, întrucât filmul îl are pe un adolescent în rol central.
— Ce surprize ne pregătiți în cadrul acestei ediții și care sunt cele mai așteptate filme sau evenimente din program?
— Anul acesta la secțiunea FOCUS îl avem ca și invitat special pe cunoscutul cineast român Cristi Puiu, considerat de către critici, ca fiind unul dintre cei mai importanți cineaști români și promotorul Noului Val sau Noului Cinema Românesc. De asemenea, din acest an, am mai introdus o nouă secțiune în programul ZFR – secțiunea CO-PRODUCȚII, prin care ne propunem să arătăm filmele importante, făcute în coproducție cu echipe de pe ambele maluri de Prut. Anul acesta avem în program 3 filme: lungmetrajele MMXX de Cristi Puiu, „Warboy” de Marian Crișan și scurtmetrajul „Casa Neagră” de Dumitru Grosei. La proiecție celor trei filme vor fi prezente și echipele de pe ambele maluri de Prut.
— Care sunt provocările majore în organizarea acestui eveniment și cum le depășiți?
— Provocări sunt multe, mai ales cele legate de buget. În fiecare an, alcătuirea bugetului este asemenea nisipurilor mișcătoare. Mai sunt și alte multe obstacole, mai ales ținând cont că evenimentul se desfășoară în 10 orașe, dare cu multă răbdare, le depășim.