Duminica trecută, capitala a găzduit campionatul deschis ordinar de jiu-jitsu brazilian, organizat de federație. Întrebat despre diferența dintre strămoși – jiu-jitsu japonez și cel brazilian – directorul Şcolii Sportive raionale Ungheni, Ion Lazăr, care pare să știe totul despre genurile de lupte, a explicat că este un sport de contact care se bazează pe lupta la sol – în poziție culcat, în genunchi și folosirea tehnicilor articulare, a strangulărilor şi a pârghiilor.
Potrivit interlocutorului, nu e pentru prima dată când elevii săi participă la campionatul național, dar în trecut evoluau într-o componenţă mai mare, iar de data aceasta echipa a fost formată din 15 sportivi, dintre care 10 au luat premii la categoriile de vârstă și greutate respective. Trebuie de menționat că șase dintre ei au ajuns în finală. Trei – Vitalie Alimov, Veniamin Gladei, Nichita Păduraru – au devenit campioni, Anatolie Atamaniuc, Călin Vetrici, Cristian Marcu – vicecampioni.
Antrenorul consideră că cineva dintre ei nu a fost prea serios în ceea ce privește antrenamentele, altul a fost lăudat prea mult pentru victoriile anterioare și chiar a trebuit să discute cu tatăl unuia dintre băieţi. Laurenţiu Fosa, Gheorghe Turtureanu, care a luptat în categoria copiilor cu 2 ani mai mari decât el, Laurenţiu Drobot, care a trebuit să lupte şi el cu sportivi mai mari, şi fratele său geamăn, Lucian, au obținut medalii de bronz.
Antrenorul a menționat că actualul campion, Nichita Păduraru, a fost campion mondial în 2017, s-a molipsit un pic de vedetism şi s-a cam relaxat, astfel că 2018 a fost un an pierdut pentru el, dar anul curent a fost al său – trei victorii strălucite la turneul internațional, cel național și la acest campionat, în care a câștigat toate cele trei lupte înainte de termen.
Pentru prima dată, la competiţii a participat Ilara Beşliu, în vârstă de 9 ani. Deși nu a ocupat niciun loc, antrenorul vorbește foarte cald despre fată, spune că e insistentă, a îndrăgit acest gen de lupte şi peste un an va deveni campioană dacă va lucra la fel de bine ca acum. Apropo, mama Ilarei, Oxana Beşliu, a însoțit-o pe fiică și fiul mai mare, Cătălin, care la fel practică luptele. Ea a spus că şi-a făcut griji pentru fiica ei, pentru că se antrenează de puţin timp, nici nu voia să o lase să meargă la aceste competiții. Potrivit ei, nu poți privi cu calm lupta copiilor, nu poți să nu te emoţionezi, deoarece, în ciuda vârstei participanţilor, competiţiile pentru copii sunt la fel de serioase ca şi ale adulților.
Ion Lazar mai spune că este foarte important ca elevii să participe la competiții și să lupte: capturare, aruncare, pârghie, asta, spune el, nu este sambo, unde se acordă puncte pentru aruncare, aici trebuie să ţii adversarul după aruncare. Nu întâmplător acest tip de lupte este considerat cel mai dificil. La el se antrenează pentru a lupta la turnee și a câștiga, altfel trebuie să meargă la cluburi de sănătate sau la studiourile de circ. În același timp, el înțelege că este dificil pentru copiii săi să concureze cu sportivii din capitală care participă mai des la diferite competiții internaționale, deoarece şi posibilităţile părinților le permit.