La Zagarancea, pe teritoriul Căminului de Cultură, unde se află și muzeul în aer liber, se construiește o casă strămoșească.
„La tătuca și mămuca”, așa se va numi casa-muzeu, va întregi muzeul satului Zagarancea, potrivit lui Sebastian Andriuță, cel care a venit cu inițiativa. „Casa strămoșească va fi construită după tehnica străveche. În 1975 a avut loc o inundație foarte mare pe valea Prutului, acolo era situat satul Zagarancea. Oamenii au fost nevoiți să se strămute în partea de sus, pentru a nu se mai confrunta cu asemenea situații. Casele deja s-au construit conform timpurilor de atunci, adică mai moderne și ne-am gândit că generația de azi trebuie să cunoască aceste metode străvechi. Chiar ceea ce s-a întâmplat în această săptămână, marea clacă, e una dintre principalele metode de construcție a caselor. Ne dorim să-i implicăm și pe ei, cei din generația de azi. În acest fel predăm și o lecție de istorie, dar păstrăm și tradiția strămoșească”, ne-a specificat dânsul.
La marea clacă au participat de la mic și până la mare. S-au implicat la căratul apei, au aruncat paie, au călcat lut cu picioarele și au clădit pereții.
Natalia Șaptesate Ciobanu ne spune că inițiativa este parte a unui proiect, care ține să unească generația de azi cu cea de ieri, ține să unească atât femeile cât și bărbații, iar parohul bisericii Sf. Cuvioasa Parascheva din localitate, Pavel Musteață, prezent la eveniment, a menționat că a participat la un eveniment deosebit, care e o lecție de istorie pentru toți locuitorii, în special pentru copii și că a binecuvântat, pentru că „orice lucru în comunitate începea cu binecuvântarea preotului”.
Marea clacă a fost organizată în cadrul proiectului „Promovarea egalității de gen prin prisma valorilor tradiționale strămoșești”, satul Zagarancea.
Proiectul „Promovarea egalității de gen prin prisma valorilor tradiționale strămoșești”, este realizat cu suportul AO Centrul Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii ”Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor.