Părea că va mai trece puțin timp și copacii vor începe a înverzi, însă au lovit gerurile. Nu este dăunătoare această trecere de la căldură la frig pentru culturile de grădină și cele de toamnă? Cum va afecta acest lucru recolta viitoare?
Potrivit lui Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație din raionul Ungheni, timpul e favorabil pentru culturile agricole chiar mai mult decât se așteptau. În pofida scăderii temperaturii, culturile de toamnă nu se află în pericol, deoarece sunt acoperite de zăpadă. Săptămâna trecută, ei au organizat un seminar de tăiere de primăvară a culturilor multianuale și s-au convins că merii, prunii, viile sunt în stare bună.
În legătură cu vremea relativ caldă din luna februarie perioada de vegetație nu a început, pentru că nopțile erau reci. Gerurile cu care sperie sinopticienii în aceste zile, de asemenea, nu sunt o amenințare. Asupra viitoarei recolte și numai de culturi multianuale, pot influența doar gerurile de 25 de grade ce durează timp de 8-10 zile, dar nu și cele de toamnă care se află sub zăpadă. Rezerva de umiditate e bună, deci totul este perfect. Câtă umezeală se află în stratul de 2 metri al solului se va putea spune atunci când vor fi invitați selecționarii din Bălți și oamenii de știință din capitală la un seminar de pregătire a solului pentru sezonul lucrărilor de primăvară în câmp, semănatul porumbului și florii-soarelui.
Ala Culicovschi, șefa stației meteorologice din Cornești, menționează că prima jumătate a iernii a fost caldă, dar, deocamdată, e greu de spus care va fi sfârșitul ei, deoarece și în ultimele zile din februarie, și la începutul lunii martie se așteaptă geruri. Luna decembrie și prima decadă a lui ianuarie au fost calde, iar a doua și a treia — geroase, până la minus 12,6. În ceea ce privește precipitațiile, în comparație cu alte ierni au fost bune: în decembrie – o normă dublă, aproape 80 mm pe metru pătrat, în luna ianuarie la norma de 37 – 51,6 mm, în luna februarie, la data de 27 – 49,3, norma fiind de 36 mm/metru pătrat.