Azi vorbim cu o femeie firavă, stăpâna cifrelor care se ocupă de contabilitatea despre a cărei existenţă mulţi dintre noi nu ştim. Faceţi cunoştinţă, Diana Scornici.
— Povestiţi-ne cine şi de unde sunteţi?
— Sunt ungheneancă. După ce am absolvit liceul, am studiat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, m-am întors în oraşul natal şi am lucrat la bancă, apoi am avut norocul să particip la un program de schimb de experienţă în SUA. Trei ani am trăit şi am lucrat în statul Nevada. Acea experienţă mi-a schimbat mentalitatea, la noi în ţară ea, cu regret, se schimbă greu. Acasă am revenit cu intenţia de a aplica cunoştinţele dobândite acolo. Astfel, cu susţinerea partenerilor din România am deschis o firmă de contabilitate şi acum ofer servicii la Ungheni.
— De cât timp există firma dvs. de contabilitate electronică la distanţă şi ce greutăţi întâlniţi?
— Noi lucrăm deja de 2 ani. Dificultatea constă în faptul că agenţii economici nu înţeleg că au nevoie de o asemenea contabilitate. Când ni se adresează un agent economic, noi încheiem cu el un contract, totul e legal, el întotdeauna ştie unde să ne găsească, noi activăm după un program licenţiat. Toate programele noastre şi baza de date se păstrează pe server. Avem acces la toată informaţia, oriunde ne-am afla şi putem răspunde la orice întrebare la orice oră. Dacă te adresezi la o companie cum e a noastră, întreprinderea nu va avea nevoie de un contabil, el nu va fi necesar, acest lucru presupune o economie considerabilă de mijloace legate de întreţinerea contabilităţii.
— Scutiţi întreprinderea de necesitatea de a ţine contabilitatea aşa cum o înţelegem noi?
— Acum noi, 3 specialişti, lucrăm cu 15 întreprinderi, dar putem şi cu mai multe. Angajatul nostru este contabil, economist, specialist IT şi resurse umane. Noi participăm la toate seminarele referitoare la contabilitate ca să fim la curent cu tot ce e nou.
— O fată cu o minte luminată nu se plictiseşte să se ocupe numai de cifre?
— Mă ocup de ceea ce-mi place. Pentru mine o întreprindere e ca o provocare, pot lucra 4-5 ore la rând fără să observ că trece timpul. Nici soţul nu înţelege cum pot în fiecare zi să mă ocup cu unul şi acelaşi lucru, dar mie îmi place.
— Soţul dvs. nu e american sau în America aţi întâlnit un moldovean?
— Aţi ghicit. Soţul meu e din Bălţi. A fost şi el în SUA cu schimbul de experienţă, dar se ocupa de economie. El e mult mai sociabil.
— Înseamnă că în viaţa dvs. e totul O’Key?
— Totul e bine. Atât doar că nu sunt ocupaţii pentru copii în oraşul nostru tânăr şi mai dezvoltat, în comparaţie cu altele din ţară. Am o fiică de 4 ani şi pentru copiii ca ea nu sunt ocupaţii, de exemplu, o piscină, o sală de sport. Locuinţă? Stăm împreună cu mama şi acest lucru ne aranjează, cu atât mai mult cu cât toată ziua lipsim de acasă. Mama ne ajută foarte mult.
— Aveţi planuri de viitor sau lăsaţi să meargă totul de la sine?
— Vrem să avem siguranţa zilei de mâine, dar n-o avem. Nu zic că ne-ar fi frică, pur şi simplu, ne gândim că, în caz de ceva, plecăm. Tinerii doresc să aibă locuri de muncă, să aibă o siguranţă. În plus, am o firmă şi doresc ca ea să stea bine pe picioare.
— Cred că viitorul aparţine anume acestor firme.
— Da, cu toate că oamenii nu înţeleg acest lucru. Nu înţeleg importanţa, iar un contabil bun înseamnă, mai întâi de toate, o bună gestiune financiară.
— Poate nu dorim să înţelegem, pentru că tot mai umblăm cu şmecherii, ţinem contabilitate dublă?
— Un contabil trebuie să fie bine informat, să înveţe în permanenţă pentru că în ultimul timp au avut loc foarte multe schimbări în contabilitate. Sarcina mea e să comunic agentului economic despre problemele existente la întreprinderea sa. Au fost multe cazuri când la întreprindere se comiteau greşeli, nu s-a calculat una, alta, şi nu era vina lor, ci a contabilului, agentul economic nici nu era la curent, anume de aceea la început ofer consultaţii gratuite şi explic toate etapele care urmează şi ce trebuie de făcut. Le explic tot-tot ce se referă la evidenţa corectă.
— Limba engleză vă este utilă?
— Lucrăm cu întreprinderi care au fondatori de peste hotare şi cu ei comunic în limba engleză, corespondenţa o ţinem în engleză, prin urmare, cunoaşterea ei îmi ajută foarte mult în profesie. Rolul ei în contabilitatea viitorului, la ale cărei izvoare stăm, va creşte.