Oamenii, ori s-au deprins cu creșterea constantă a prețurilor la absolut totul, ori sunt obișnuiți să îndure, știind că este inutil să se indigneze… Iată și creșterea tarifelor la gaze cu 15% și la energia electrică (30%), ca și cum nu a atins pe nimeni. Apoi a urmat scumpirea pâinii și produselor alimentare – nimic nu se întâmplă, oamenii le cumpără, la fel ca înainte. În mod logic, acum la rând ar trebui să fie creșterea tarifelor pentru apă și căldură. Directorul ÎM ”Apa Canal” Ungheni, Petru Scutaru, a confirmat că au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) toate calculele necesare pentru a majora tariful la apă și canalizare. Ce-i drept, nu se știe când problema va fi rezolvată, pentru că, chipurile, nici ANRE nu dispune de o metodologie aprobată pentru calcularea tarifelor. E greu de spus cu cât mai mult vor plăti consumatorii de apă, deoarece claritate completă cu privire la această problemă va face Consiliul orășenesc. Dar cât de mult au crescut cheltuielile întreprinderiii pentru plata energiei electrice după creșterea tarifului? Este greu de spus, menționează directorul, pentru că totul depinde de volumul de apă consumată.
De exemplu, în luna iulie, costul energiei electrice pentru întreprindere a fost de 310 mii de lei.
Viceprimarul de Ungheni, Cristofor Codreanu, a menționat că și conducerea SA “Comgaz-Plus”, de asemenea, a solicitat ANRE de a majora tarifele pentru energia termică, prezentând toate calculele necesare. Cât de mult se va scumpi căldura, interlocutorul nu poate spune, mai multe detalii despre aceasta vor putea oferi atunci când tarifele, după examinarea lor de ANRE, vor fi aprobate de Consiliul orășenesc.
Directorul SA “Comgaz-Plus”, Iurie Marcoci, de asemenea, nu poate spune ceva concret, dar ei solicită ca costul unei gigacalorii să crească până la 1600 de lei, dar totul depunde de decizia ANRE și a consilierilor orășenești.