Peste câteva săptămâni va fi necesar să ne încălzim locuințele, deși chiar azi îți vine să pornești minicentrala. E bine de cei care au posibilitatea să cumpere combustibil sau să instaleze încălzire autonomă, dar ce să facă ceilalți?
În Ungheni, de exemplu, potrivit lui Iurie Marcoci, directorul SA „Comgaz-Plus”, ca și anul trecut, sunt conectate și vor fi încălzite 7 blocuri. Din păcate, nu se poate spune câte apartamente din ele vor fi încălzite de sistemul centralizat, câți posesori de încălzire autonomă sunt și în câte locuințe proprietarii, pentru a nu îngheța, utilizează sticle de plastic umplute cu apă fierbinte. Consolarea este numărul tot mai mare de consumatori de gaze, inclusiv al celor individuali. Cum a spus directorul SRL „Ungheni-Gaz”, Sergiu Cațer, în ultimii trei ani acesta s-a majorat cu 5000 în raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. În Ungheni, încălzirea, în cea mai mare parte, este autonomă, iar numărul de posesori crește.
Iurie Marcoci a remarcat că în ultimii ani există tendința de a renunța la încălzirea autonomă în favoarea celei centralizate. Cel puțin, în prezent, au 10 cereri de la locatarii caselor încălzite. Sunt doritori și în casele neîncălzite, dar din cauza lipsei proprietarilor în unele apartamente, nu există posibilitatea de a le conecta. Conform situației la 1 octombrie, întreprinderea era deja pregătită pentru a da startul sezonului de încălzire, începând cu 8 centrale termice, care vor încălzi o parte a orașului, și angajații care au fost atestați. De menționat că nu toți consumatorii sunt gata pentru acest lucru, deoarece 12% din numărul total al lor au datorii. „Există întotdeauna probleme privind plata”, a spus interlocutorul.
Probabil, nimeni nu ne va spune cum sunt aprovizionați cu combustibil cei care au sobe. Singurul lucru pe care am reușit să-l aflu e câte persoane au fost aprovizionate cu lemne provenite din numeroșii copaci tăiați în Ungheni. Nicolae Donici, șeful sectorului de amenajare, a menționat că lemnele se află la depozitul întreprinderii, evidența o ține șeful depozitului. Recent, 7 metri steri ar fi fost repartizați în contul salariilor lucrătorilor și s-au vândut unor orășeni prin hotărârea primăriei. Și câte lemne de foc sunt luate la evidență, sau se ține evidența în genere? Interlocutorul nu a răspuns la această întrebare, spunând că e ocupat. Chipurile, vom vorbi mai târziu. Fie și mai târziu.
În cea mai mare comună din raion, Pârlița, potrivit primarului, Veaceslav Babuțac, se pregătesc pentru sezonul de încălzire. Acolo unde centralele termice funcționează cu gaz, specialiștii sunt atestați de către SRL „Ungheni-Gaz” – la grădinița „Prietenie” și liceul „Alexei Mateevici”. La gimnaziul ”Ion Vatamanu” se intenționează în viitorul apropiat să se instaleze gazoductul și e puțin probabil să fie conectat anul acesta, deoarece doar pentru cazane e nevoie de 800 de mii de lei. La grădinița din Hristoforovca se planifică să se aducă combustibil luna curentă, deși mai au o rezervă de anul trecut. Sătenii? Cine are dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului, perfectează documentele. Există doi agenți economici care comercializează cărbuni și lemne. Persoane în vârstă singure nu s-au adresat la primărie cu rugămintea de a le ajuta la procurarea combustibilului. Dacă vor parveni solicitări, primarul va încerca să facă un demers la gospodăria silvică. De obicei, sătenii cumpără atâta combustibil, câți bani au.