Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate de Misiunea Promo-LEX, votarea, în general, a fost organizată eficient. Sistemul informaţional automatizat de stat „Alegeri” a manifestat disfuncționalități sporadice. În ceea ce privește suspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor, acestea au vizat în special alegătorii din regiunea transnistreană, transmite IPN cu referire la constatările prezentate luni, 16 noiembrie, de Misiune.
În urma prelucrării rapoartelor recepționate de la observatorii pe termen scurt, detașați în cele 608 secții de votare, au fost fixate 251 de incidente. Prin extrapolare, numărul estimat al incidentelor la nivel național (în baza eșantionului de 608 SV) este de 734, în creștere comparativ cu 489 incidente estimate în primul tur de scrutin, a precizat șeful Misiunii de Observare, Pavel Postica.
Promo-LEX a remarcat activismul civic al alegătorilor, prezenți la urne chiar și pe timp de criză pandemică, în creștere comparativ cu scrutinul din 2016. În special, s-au evidențiat alegătorii din secțiile de votare constituite peste hotarele țării. Potrivit lui, activismul civic al alegătorilor din diasporă a fost umbrit de epuizarea buletinelor de vot în unele secții de votare. Astfel, deși la secțiile de votare din diasporă au fost disponibile câte 5000 de buletine de vot, cel puțin 6 secții de votare au rămas fără buletine înainte de finalizarea timpului de vot. În acest context, Asociația Promo-LEX solicită autorităților, dar și politicienilor să instituie măsuri alternative de vot.
Activismul civic al alegătorilor, prezenți la urne chiar și pe timp de criză pandemică, în creștere comparativ cu scrutinul din 2016, merită remarcat în mod deosebit, notează Promo-LEX. Cu regret, activismul civic al alegătorilor din diasporă a fost umbrit de epuizarea buletinelor de vot în unele secții de votare. Deși la secțiile de votare din diasporă au fost disponibile câte 5000 de buletine de vot, 7 secții de votare au rămas fără buletine înainte de finalizarea timpului de vot. În context, Asociația Promo-LEX solicită autorităților dar și politicienilor să instituie măsuri alternative de vot.