Mesajul echipei multidisciplinare din municipiul Ungheni se vrea auzit și mai ales pus în practică. Pentru aceasta de 1 iunie, când am marcat Ziua pentru protecția copilului (Ziua Copiilor), membrii echipei (Nota red: Membri ai echipei multidisciplinare pot fiprimarul sau viceprimarul, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție, asistenți sociali, profesori, medici, psihologi) împreună cu tineri voluntari au organizat un flashmob.
Elena Burlacu, coordonatoarea echipei, ne spune că își doresc să promoveze astfel această echipă ca oamenii să înțeleagă că pot primi ajutor în cazul în care se pomenesc într-o situație mai puțin plăcută. „Scopul major e ca să prevenim aceste cazuri de violență, că ele nu trebuie să existe într-o relație, într-o familie, în societate, în general”, ne specifică ea.
Umbrelele albe – o modalitate de a preveni fenomenul violenței în societate
Participanții au fost îmbrăcați cu tricouri albe și aveau câte o umbrelă. Ambele accesorii aveau inscripționate mesajul „Protejează Familia de Violență. Elena ne precizează că în acest caz „umbrelele albe simbolizează scutul împotriva fenomenului de violență și că prin munca lor, membrii echipei multidisciplinare locale previn și combat violența. Ei sunt precum acel scut, în spatele căruia stă victima, care necesită protecție față de agresor. Intervenția lor este una cheie, relevantă în procesul de documentare, asistarea victimelor și accesului la justiție” .
Această activitate face parte din campania socială ,,Protejează Familia de Violență” realizată de Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii (RCTV) „Memoria” în parteneriat cu AO Promo-LEX.