Începând de la 1 aprilie și până în lună octombrie, locuitorii satelor Buciumeni și Florești care vor consuma mai mult de 4 metri cubi de apă, vor plăti câte 50 de lei pentru fiecare metru cub ce depășește această limită. Primii patru rămânând la același tarif de până acum de 10 lei.
Decizia a fost luată de autoritățile publice locale, care s-au văzut nevoite să pună capăt consumului iraţional de apă. Potrivit primarului, Filip Petriciuc, din cele 325 de familii din ambele localități conectate la apeduct, 60 de gospodării, care erau amplasate la o altitudine mai mare, rămâneau fără gram de apă zile la rând, în timp ce celelalte case, aflate în partea de jos a satelor, utilizau apa pentru construcții, irigare sau alte interese.
Problemă veche accentuată de condițiile de secetă
Problema dată persistă de mai mulți ani în cele două localități, timp în care primăria a venit cu mai multe propuneri, însă multe dintre ele nu au putut fi puse în practică din cauza prezenței scăzute a sătenilor la adunări. Ultima decizie a fost luată pentru a limita consumul celor care făceau abuz de apă, fapt ce a provocat revolta multor locuitori. În acest sens primarul spune că s-ar fi așteptat la o susținere mai activă din parte gospodăriilor care sufereau.
„Anul trecut, spre exemplu, se dădea o zi într-o localitate apă și o zi în cealaltă. Nu am putut rămâne la această tehnică, deoarece echipamentele de pompare s-au uzat, fiind închise și deschise zilnic. În plus, anul acesta problema s-a accentuat și mai mult, din cauza condițiilor climaterice, iarnă nu am avut, precipitații la fel. Nu reușim să ajungem la un anumit debit. Ca să putem pompa gospodăriilor aflate la altitudine, este nevoie să se acumuleze circa 50 tone de apă, lucru imposibil în condițiile în care acum, fiind toți acasă, își caută de lucru în jurul gospodăriilor, încep irigatul, construcțiile”, a menționat primarul.
O adevărată comoară continuă să fie
explorată irațional
Făcând un scurt istoric al apeductului existent, Filip Petriciuc povestește, că acesta funcționează de mai bine de 10 ani, iar realizarea acestuia s-a datorat unui proiect, finanțat de o fundație elvețiană. Dânsul a mai specificat că încă din start apeductul a fost creat pentru a acoperi necesitățile alimentare, apa fiind una de calitate, din izvor și nu o apă tehnică, care să fie irosită în gospodărie. Ulterior, odată cu trecerea anilor, gospodăriile s-au modernizat, s-au înmulțit mașinile de spălat și alte minunății, care au început să exploateze acest apeduct la capacitate maximă.
Conform rapoartelor Asociației „Izvoraș”, cea care gestionează buna funcționare a apeductului, timp de 24 de ore pot fi acumulate 43 de tone de apă, iar lunar în jur de 1300. Limita de consum a fost stabilită în urma unui raport al numărului de gospodării conectate și a debitului de apă. Administrația publică locală recunoaște că este o măsură drastică, dar este una temporară, spun ei. „Suntem conștienți că 4 metri cubi pentru multe familii poate fi puțin, dar vrem prin această modalitate ca oamenii să se deprindă să folosească rațional apa potabilă, iar pentru celelalte îndeletniciri să exploateze și fântânile din sat”, a conchis primarul.
Iar dacă acesta îndeamnă oamenii să fie înțelegători, cei mai mulți dintre ei, în special cei care se aflau în partea de jos a localităților, au căutat mii de motive să aducă acuzații la adresa deciziei luate. Printre acestea motivându-se în special starea de urgență, în urma căreia oamenii au rămas fără locuri de muncă și fără salarii. Lipsa precipitațiilor influențează și ea creșterea productivității agricole, motiv pentru care oamenii sunt nevoiți să recurgă la irigare.
Amintim că o astfel de decizie a fost luată acum doi ani și în comuna Sculeni. Fiecare cub ce depășea limita de 12 metri cubi era taxat cu 75 de lei. Diferența o făcea debitul mult mai mare al apei, căci locuitorii Sculeniului sunt aprovizionați cu apă dintr-o fântână arteziană.