Parcările – loc de dispută între cetăţeni
Potrivit lui Ianis Croitoru, şeful Secţiei evidenţă şi înmatriculare a transportului, nu există o statistică unde ar fi indicat numărul concret de mijloace de transport din oraşul Ungheni. Totuşi, pe site-ul registru.md, la profilul administrativ teritorial, găsim că 20 de mii de mijloace de transport au plăcuţe de înmatriculare cu cele două litere ale raionului (UN). Ultima actualizare a fost făcută la începutul lunii septembrie 2015, însă numărul lor a crescut în ultimele şase luni.
Este logic, dacă numărul de maşini creşte, pentru a nu avea situaţii nedorite, în oraş ar trebui să apară mai multe parcări publice. Autorităţile locale încă în anii trecuţi salutau iniţiativa unor agenţi economici şi anume amenajarea parcărilor lângă instituţia sau întreprinderea în care activau. În aşa mod, în oraş au apărut câteva miniparcări. Aceasta ar însemna că terenul de sub parcare nici nu a fost înstrăinat, nici nu a fost dat în locaţiune, doar că clauzele contractuale între cele două părţi specificau: pe parcursul zilei parcarea este folosită de către personalul sau clienţii întreprinderii, în schimb, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă – de ceilalţi şoferi.
Iată şi rezolvarea cea mai simplă a unei probleme, dar care până la urmă se transformă într-o ecuaţie cu mai multe necunoscute. Unii agenţi economici care au investit, de la un timp cred că deja au intrat în posesia terenului amenajat. Un caz similar a avut loc săptămâna trecută, pe strada Alexandru Boico. „Pur şi simplu, ne-a fost blocată ieşirea de la parcare, chiar cu autovehicolul persoanei în cauză. Nu ar fi fost nici o maşină la parcare, doar era ora 21, iar la această oră clinica stomatologică este deja închisă. Ni s-a spus răspicat, că anume aşa îi va disciplina pe toţi cei care îşi lasă maşina la parcarea lui proprie. Am încercat să chemăm poliţia, dar aşa-zisul proprietar ne-a spus că el deja a anunţat organul de drept şi vom achita o amendă de 500 de lei pentru parcare neregulamentară”, ne spune Olga.
Deci, cum să se procedeze şi a cui totuşi este parcarea din curtea blocului cu nouă etaje, unde fiecare al treilea locatar are un mijloc de transport? Sergiu Mutu, specialist relaţii funciare, Primăria Ungheni, a spus clar: „Persoana respectivă nu are nicio relaţie funciară cu autoritatea locală”. Cu alte cuvinte, nu are dreptul nici de proprietate, nici de arendă, nici de locaţiune, nici de cumpărare-vânzare. Cu o explicaţie vine şi arhitectul şef Vlad Savin: „Agentul economic a solicitat să îi oferim teren pentru amenajarea unei parcări pentru clienţii săi. A fost elaborată o schiţă, a fost anunţată şi poliţia rutieră despre lucrările care urmează să fie efectuate, dar şi agentului economic i s-a adus la cunoştinţă că pe timp de zi parcarea poate fi folosită de către clienţi, iar în restul timpului sau noaptea — şi de alţi şoferi, chiar şi de locatatii blocului”. La fel, specialistul a fost mirat de comportamentul agentului economic, spunând că pe adresa lui va fi expediată o scrisoare prin care respectuos i se vor aminti încă o dată clauzele contractuale. Nu este unicul caz, căci şi pe strada Gh. Crestiuc, un alt agent economic instalase un semn, care interzicea parcarea altor automobile lângă imobilul unde îşi desfăşura activitatea comercială. Conflictul a fost soluţionat pe cale amiabilă.
Numărul de maşini creşte, numărulde parcări este stabil
Se întâmpla în anul 2012. În urma semnării unui acord cu Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, Primăria Ungheni beneficia de un grant în valoare de circa 3 mln. lei pentru modernizarea şi renovarea de trotuare şi parcări auto. Astfel în oraş au apărut nu doar 16353 metri pătraţi de trotuar pavat, dar şi parcări moderne — pe străzile Romană, Vasile Alecsandri, Bernardazzi.
Necesitatea amenajării mai multor parcări în diferite regiuni ale localităţii este un obiectiv inclus şi în strategia dezvoltării socio-economice a oraşului. La capitolul modernizarea infrastructurii urbane şi protecţia mediului pentru bunăstarea cetăţenilor, au fost incluse şi proiecte de construcţie a unui sistem de miniparcări. Responsabile urmau să fie autorităţile publice locale în parteneriat cu Consilul Raional Ungheni, costul estimativ — 500 de mii de lei. Tot aici găsim şi construcţia parcărilor de cartier. De data aceasta, locurile de parcări trebuie amenajate de către autorităţile locale împreună cu cetăţenii. Potrivit datelor, pentru aceste cheltuieli este necesară suma de 250 de mii de lei. Proiectele respective urmează să fie finalizate anul acesta.
Vlad Savin spune că lipsa locurilor de parcare este o problemă discutată nu o singură dată în cadrul instituţiei, mai ales că numărul de maşini este o cifră flexibilă şi pe an ce trece ea nu se micşorează, ci dimpotrivă, creşte. Doar că la moment încă nu există careva proiecte tehnice, unde şi cum vor arăta noile parcări din oraş. Cert este că au fost examinate mai multe propuneri ale unor eventuale parcări, luându-se în calcul şi instalarea parcărilor verticale, când zeci de maşini ocupă un singur loc de parcare la sol, adică ca într-un depozit, doar că pe verticală.
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, spune că anul acesta este preconizată construcţia unei parcări pe strada Ciprian Porumbescu, cu ieşire la strada Alexandru cel Bun. O altă miniparcare poate fi construită şi în preajma grădiniţei „Guguţă”, pe strada Grigore Ureche, desigur, dacă vor fi surse financiare suficiente. Construcţia parcărilor în această zonă este una din priorităţile investiţiilor capitale, propuse de către cetăţeni în timpul consultărilor publice organizate în cadrul proiectului „Cere socoteală pentru banii publici”.