„Un bătrânel zilele astea a lunecat de pe podețul improvizat dintr-o scândură și a căzut în șanțul ista”, „Iată eu am nuntă zilele astea. Cum să iasă mireasa?” – cu aceste fraze îmi începeam materialul „Bardacul” din Gherman sau cum vede cetățeanul că se construiește un drum internațional” (”UNGHIUL” nr. 19 din 24 mai 2019). Ele denotă că o problemă stringentă a locuitorilor de aici erau podețurilor, accesul locuitorilor de lângă canalul de scurgere, construit aici de „Nirom-ROZ” SRL din orașul Călărași, companie subantreprenoare în proiectul amplu de reconstrucție a drumului internațional Bălți-Fălești-Sculeni, și care efectuează lucrări de construcție a rigolelor, podețelor, trotuarelor și accesului în curți.
La 3 luni de la publicarea acelui articol multe nu s-au schimbat, dat fiind faptul că oamenii din Gherman ne sună la redacție ca să ne întrebe de ce unii au podețe, iar alții – nu. L-am contactat iarăși pe Ruslan Guțan, inginer în cadrul firmei de construcții și responsabilă de construirea căilor de acces în curțile gospodarilor din apropierea traseului. Acesta ne-a asigurat că le vor avea toți, chiar dacă inițial nu era prevăzut în proiect. Când? Ca să nu creeze speranțe, dânsul ne-a declarat că aceasta va fi la anul viitor. În continuare el a menționat că reținerea e din cauza notei tehnice, care a „venit” cu întârziere. Potrivit inginerului de la „Nirom-ROZ” SRL, pe partea dreapta (atunci când vii dinspre Ungheni) a drumului vor fi podețe, iar pe partea stângă vor fi instalate dale și grinzi.
Tergiversările intrate în istorie ale drumului R16 Bălți-Fălești-Sculeni
2015 – Drumul R16 Bălți-Fălești-Sculeni va fi reabilitat. A fost semnat contractul cu compania italiană Impresa Pizzarotti & C S. p.A, fondată în 1910 și care are peste 100 de ani de activitate în construcții, deține contracte în 16 țări ale lumii. Aceasta va efectua lucrări, valoarea totală a cărora este de peste 50 de milioane de euro, bani acordați de Banca Europeană pentru Investiții. Atunci compania italiană asigura că lucrările vor fi executate înainte de termenul stabilit în contract, care prevedeau reabilitarea și reciclarea la rece a îmbrăcămintei rutiere existente, execuția straturilor asfaltice, demolarea și construcția podețelor, construcția sistemelor de colectare și evacuare a apelor.
2018 – până la 13 martie au fost achitate circa 10,4 milioane de euro din cei peste 50 prevăzuți conform contractului. Termenul de finalizare a lucrărilor stabilit a fost luna februarie 2018. La acea dată însă progresul fizic constituia 26,56% pentru o secțiune de drum și 1,6% pentru cea de-a doua.
2019 – un nou termen la dispoziție pentru a da drumul în exploatare – luna noiembrie.