La data de 31 mai a expirat cel de-al patrulea ultimatum cu privire la darea în exploatare a drumului de ocolire a orașului Ungheni. Cu toate acestea, situația din teritoriu vorbește de la sine și confirmă faptul că va mai nevoie de cel puțin încă un termen, până când unghenenii și nu numai vor putea circula pe noua centură ocolitoare.
Acum câteva luni a fost declarată drept nesatisfăcătoare prestația antreprenorului în procesul de îndeplinire a prevederilor contractuale, acestea fiind realizate cu întârzieri și abateri de la graficul stabilit, În același context s-a solicitat reprezentanților companiei, Roman Kocurek, director de producție și membru al Consiliului de administrație OHL ZS, și Moises Louredo Casado, director general OHL ZS MO SRL, un plan săptămânal de acțiuni privind mersul lucrărilor, termeni concreți de dare în exploatare a fiecărui segment de drum. Cu toate acestea, lucrurile nu s-au prea schimbat în bine, realizarea proiectului înaintând cu în aceiași pași lenți. Potrivit lucrătorilor din șantier, lucrările se preconizează a fi finisate în luna iunie. Iar la momentul actual se lucrează la acel sens giratoriu despre care se vorbea.
Totodată, din cealaltă direcție, lucrurile încep să prindă contur
Într-un alt ritm lucrează Guvernul României sau cel puțin asta vrea să arate. Spre exemplu, după protestul șoferilor de TIR, care strigau în gura mare că vor autostradă, imediat în ziua următoare s-au anunţat mari proiecte de infrastructură, în parteneriat public-privat. Printre ele se numără şi autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni.
„Acest proiect va lega Moldova la rețeaua de transport a Europei și asta va reprezenta un argument important pentru investiții private. Implicit, această autostradă va contribui la reducerea decalajelor în dezvoltare care există mai ales în nordul Moldovei față de restul țării”, a spus vicepremierul Viorel Ștefan. El a anunțat că autostrada Târgu Neamț-Iași-Ungheni va include și un pod peste Prut, astfel ca autostrada „să se descarce în rețeaua rutieră a Republicii Moldova”, specificând printre altele că acest subiect este în capul listei proiectelor importante. În perezent proiectul se află în studiu de fezabilitate.