La Ungheni sunt câteva zeci de fântâni de care mulți orășeni au nevoie numai atunci când realizarea civilizației, apeductul, seacă. Recenta tragedie, când într-o fântână de pe strada Decebal ar fi căzut sau s-ar fi aruncat o femeie în vârstă, ne-a făcut să ne gândim la calitatea apei din aceste surse. De exemplu, în această fântână bătrâna înecată ar fi stat două săptămâni, timp în care oamenii câteva ore au luat din ea apă, deoarece în apeduct nu era. Acum, locatarii caselor din apropiere se întreabă ce să facă cu fântâna, cum să o curețe și cine ar trebui să o facă. Cum este apa în celelalte fântâni?
Medicul igienist Serghei Malenda, care știe totul despre apă, a spus că în Ungheni de mult nu s-a efectuat inventarierea fântânilor. Conform datelor vechi ar fi 312, dintre acestea funcționează 221. Cele mai multe dintre ele sunt publice, dar la balanța primăriei din anii 70 ai secolului trecut sunt numai 12, restul fiind ale nimănui. Cu câțiva ani în urmă, administrația publică a încercat să facă ceva, a creat o comisie, la ședința căreia chiar a avut loc o ceartă. Acum, se pare, de asemenea, a decis să o facă după tragedie, în plus, oamenii s-au plâns la procuratură, au scris primarului, au anunțat Direcția pentru Siguranța Alimentelor.
Dacă apelăm la Legea nr. 272 din 10.02.1999 cu privire la apa potabilă și Hotărârea Guvernului nr. 1466 din 12.30.2015 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind sistemele mici de alimentare cu apă potabilă, toate sursele de apă țin de competența administrației locale, care ar trebui să oblige o oarecare întreprindere a sa să se ocupe de deservirea acestor fântâni, iar aceasta, la rândul său, să facă inventarierea și să întreprindă măsuri pentru deservirea lor.
În ceea ce privește calitatea apei din fântâni, Malenda spune, că Centrul de Sănătate Publică efectuează analize anuale ale acesteia. In ultimul an s-au examinat 16 fântâni, anul curent – doar 7 și în 5 dintre ele apa nu corespunde standardelor sanitare: în 2 – la conținutul de nitrați și în 3 – la turbiditate. Mai înainte erau verificate câte 40-50 de fântâni pe an. Acum se acordă atenție izvoarelor și fântânilor de la biserici. Nu o fac în zadar, fiindcă oamenii oricum nu știu nimic despre calitatea apei? Specialistul a precizat că informează primăria despre acest lucru. Anul trecut, de exemplu, primăria a solicitat date cu privire la calitatea apei din fântâni, pentru că intenționa să le amenajeze pe cele în care apa era mai bună.
Cândva aveau de gând să instaleze la fiecare fântână tăblițe cu informații despre calitatea apei, ce s-a făcut? În sate s-ar fi realizat, dar în unele locuri au fost deja scoase, iar orașul nu s-a ocupat de așa ceva. Potrivit interlocutorului, Primăria Ungheni este unica din raion care nu are grijă de fântâni, însă altele procură substanțele necesare pentru dezinfecție, le curăță, le amenajează, fac inventarierea lor. Cu alte cuvinte, primăriei municipiului nu-i rămâne decât să preia experiența orașului Cornești și a satului Sculeni.
Dacă e să vorbim despre acea fântână, apoi apa din ea a fost pompată, s-au informat cu ce și cum să o trateze, să o curețe. Potrivit lui Nicolae Donici, șeful sectorului amenajare a teritoriului, s-a efectuat dezinfecție, iar fântâna trebuie s-o curețe locuitorii. Cine va ajuta administrația locală, dacă nu cetățenii? Însă ei, potrivit interlocutorului, ar fi refuzat să folosească apa din această fântână. În același timp, serviciul intenționează să dezinfecteze 120 de fântâni din oraș.