Locuitorii din orașul și raionul Ungheni sunt activi și se implică în viața comunității. Anul 2018 nu a fost o excepție. La Gala „Jos pălăria în fața voluntarilor”, care a avut loc recent, voluntarii din Ungheni au luat 66 diplome, dintre care una din partea Guvernului Republicii Moldova. Patru coordonatori locali din alte raioane au fost și ei distinși cu dipome de gradul I de la Guvern, iar alți 7 – cu diplome și mențiuni din partea organizatorilor evenimentului.
Prezentă la gală, Cristiana Morcov, voluntarul anului 2015 la nivel național și unul dintre puținii care au un carnet de voluntar din Ungheni, ne-a declarat că în cadrul evenimentului au fost adresate cuvinte de admirație și recunoștință voluntarilor de toate vârstele, munca lor fiind recunoscută și apreciată la nivel național. În continuare ea ne spune că din propria ei perspectivă, crede că oamenii care se implică în activități de voluntariat dau dovadă, mai întâi de toate, de un suflet empatic, deoarece își dedică timpul liber pentru a aduce zâmbete pe chipul celor mai triști, fără a aștepta recompense. Despre voluntari se poate spune ca sunt prietenii adevărați ai omului, pentru că, indiferent de situație, vor fi gata să vină în ajutor și să-și aducă contribuția la dezvoltarea societății.
Potrivit Tatianei Lazar, specialist tineret și sport din cadrul Direcției Educație Ungheni, cea mai de anvergură activitate în care voluntarii au promovat activismul civic a fost Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV), ce s-a desfășurat în octombrie. La ediția de anul trecut s-au implicat 56 de instituții publice și 10 asociații obștești, 6507 voluntari, dintre care 2819 bărbați, 3688 femei, cu vârste cuprinse între 14 și 50 de ani. Au fost desfășurate 147 de acțiuni de voluntariat, iar beneficiari ai acestora au fost 13561 de oameni, cu preponderență bătrâni, foști pedagogi și familii numeroase. Aceeași sursă mai declară că activitățile, pe care le-au realizat voluntarii, au fost din cele agricole, de salubrizare și colectare a produselor alimentare și hainelor pentru copii.
Pentru prima dată au fost desemnați coordonatori regionali, care aveau menirea să stocheze toată informația – Angela Buraga (LT „Ion Creangă), Olesea Popescu (Gimnaziul Valea Mare), Lidia Savciuc (Gimnaziul „Gaudeamus”, Petrești), Veronica Rusu (Gimnaziul „Ion Vatamanu”, Pârlița); cele mai active instituții – gimnaziile din Valea Mare, Costuleni, „Ion Vatamanu” (Pârlița), Negurenii Vechi, „Gaudeamus”(Petrești), satul Cornești; liceele „Elada” (Măcărești), Sculeni, , „Mihai Eminescu” și „Ion Creangă” (Ungheni).
Tatiana Lazar ne mai spune că mișcarea de voluntariat în Ungheni din an în an ia tot mai mare amploare. „Săptămâna Națională a Voluntariatului s-a terminat, însă ei continuă să realizeze activități, ne trimit în continuare poze. Deci, evenimentul acesta major de promovare a voluntariatului are succes”, a conchis coordonatoarea raională SNV.
SNV este un eveniment național anual, care are scopul să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntari pe care aceștia îi implica, pentru a celebra împreună voluntariatul, a atrage sprijinul comunității în acest scop și pentru a recunoaște public activitatea lor.