Pe data de 29 aprilie, ora 12:00 PM CET s-a organizat un webinar deschis, intitulat Solidaritate și cooperare în timpul pandemiei: rolul crucial al ONG-urilor și al statului. Webinarul a fost găzduit de HWPL, un ONG internațional pentru pace, înregistrat la Departamentul ONU pentru Comunicații Globale (DGC), in colaborare cu ambasadorul UNESCO din Guineea-Bissau, sub deviza „Cooperare în timp de Pandemie: rolul important al ONG-rilor și al statului”.
Webinarul a inclus prezentarea ODD-urilor (Obiective de Dezvoltare Durabila), prin abordarea problemelor sociale care au apărut în timpul pandemiei. La eveniment au participat 484 de persoane din 21 de țări, printre care Franța, Republica Cehă, Austria, Malaezia, Filipine, Tunisia și Mali, precum și foști și actuali politicieni, lideri ai ONG-urilor, precum și cetățeni din întreaga lume.
Prima parte a webinaruiui s-a concentrat pe trei subiecte importante legate de drepturile omului, sănătate și educație. Aceasta a inclus prezentări cu privire la cazuri de ODD-uri implementate în anumite țări. Partea a doua a webinarului a constat intr-o sesiune de întrebări și răspunsuri referitoare la cazurile prezentate.
Participantii reprezentativi au fost: din domeniul drepturilor omului, Hans Weselling, ambasadorul Olandei, reprezentant permanent al UNESCO și Jacques Kouassi responsabil cu educația și animația al Federației pentru Drepturile Omului din Coasta de Fildeș; Alberto Maverengue Augusto, reprezentant permanent al UNESCO in Mozambic și Louna Pierron,reprezentant al Organizației Internaționale OIJ, din domeniul educației; N’golo Aboudou Soro, ambasadorul Consiliului Național al UNESCO din Coasta de Fildeș; precum și profesorul pentru pace Louise Kamwiziku, reprezentantul HWPL.
Jacques Kouassi, cel care a tinut prezentarea din domeniului drepturilor omului, a explicat detaliile din cadrul „proiectului de sensibilizare COVID” din Abidjan, capitala Coastei de Fildeș, care a avut loc in perioada septembrie-noiembrie 2020. El a declarat urmatoarele: „Coasta de Fildeș este un grup etnic divers. Prin urmare, ne-am promovat proiectul în limba franceză și în alte nouă limbi regionale, prin intermediul radiodifuziunii , principalul canal de mediatizare din Coasta de Fildeș.
De asemenea, am cooperat si cu asociațiile regionale pentru a mediatiza situatia COVID-19 în rândul cetățenilor de diferite etnii. Asta am incercat sa fac”, a mai adaugat el.
Louna Pierron a ținut o prezentare privind campania de distribuire gratuita a ustensilelor de igiena pentru femei din liceele franceze si din scolile de gimnaziu. Ea a declarat: „Cu efortul depus de-a lungul unui an intreg, 15 școli din Franța au instalat acum dozatoare sanitare gratuite, care se vor extinde pe o arie mai larga”. Ea a mai precizat că, în timpul pandemiei, a avut loc un eveniment de daruire de trandafiri, astfel încât personalul medical și cetățenii să se apropie mai mult și să coopereze unuii cu altii.
Louise Kamwiziku,din domeniul educației, a spus: „Există o nevoie tot mai mare de educație pentru a construi oameni cu caracter frumos și pentru a dezvolta abilitățile lor morale”, referindu-se la drepturile omului, libertatea de exprimare, precum și la drepturile de bază din domeniul educație amenințate de pandemii.
El a anunțat semnarea Acordului privind educația pentru pace dintre HWPL si guvernul filipinez, guvernul Coastei de Fildeș și biroul educațional ucrainean, precum si implementarea educației pentru pace la Gradinita Dolní Počernice din Republica Cehă.
De asemenea, a anunțat intentia de a implementa Programul de educație pentru pace si in cadrul Ministerului de Interne din Mali și Ministerul Protecției Civile și, de asemenea la Centrul de detenție pentru femei din Mali.
In sesiunea de intrebări și răspunsuri participantii au pus intrebari in legatura cu ODD-urile prezentate de către fiecare țară, care au întrebat în principiu despre contextul mișcării în curs și despre aspectele complementare ale acesteia.
Participantul din Madagascar a menționat urmatoarele: „M-am întrebat dacă activitățile din cele patru țări pot fi aplicate pentru realizarea ODD-urilor si în alte țări. De asemenea, trebuie avut în vedere că abordarea proiectului ar trebui să fie diferită, având în vedere caracteristicilor naționale și etnice diferite din fiecare țară.