Profesorul Vladimir Potlog a fost un istoric prin vocație, om de o educație deosebită, înaltă ținută cultural și spiritual, intelectual de elită, este o figură emblematic a sistemului universitar din spațiul pruto-nistrean de la mijlocul sec. XX – începutul sec. XXI.
Vladimir Potlog s-a născut la 1 august 1927, în comuna Sinești, plasa Cornești, județul Bălți, Basarabia, într-o familie de mazili. A decedat la 19 februarie 2022 fiind înmormântat la 22 februarie în cimitirul Central din Chișinău. Primele studii le-a făcut în satul natal, apoi urmează studiile la Școala Medie din Cornești, grație harului didactic al profesorului Iacob Voldman, i s-a cultivat dragostea de istorie. Deși a deținut și funcții administrative, a considerat că menirea sa principală a fost cea de profesor, căreia i s-a dedicat cu multă abnegație și dăruire.
În anul 2022, istoricii Ion Valer Xenofontov și Lidia Prisac au scos de sub tipar un studiu de istorie orală cu titlul – „Profesorul Vladimir Potlog(1927-2022): Povestea vieții”. Autorii au știut să pună în lumină personalitatea și experiența personală și profesională autentică a profesorului Vladimir Potlog. Apariția acestei monografii este mai mult decât un gest pentru Patriarhul Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova (USM), este o încercare de a pune în valoare oamenii care sunt și au creat istorie.
Chiar dacă a fost un profesor exigent față de studenți, aceștia l-au respectat și onorat. Au fost situații când studenții au picat examenele de mai multe ori, în final i-au zis mulțumesc deoarece i-a învățat să învețe. Secretul consta în faptul că a văzut în fiecare student o personalitate unică și nu le-a știrbit din respectul uman, ci a tins să le cultive dragostea față de Carte și Istorie.
A fost acel dascăl care a știut să găsească secretul îndrăgostirii de istorie studenților de disciplina pe care o preda și să păstreze povestea istoriei antice în limitele rigorii științifice.
Vladimir Potlog a fost un nume de referință al sistemului educațional în domeniul istoriei din Republica Moldova, fiind evocat cu multă căldură de foștii studenți, discipoli. Elena Drăgan, profesoară de istorie, Gimnaziul Florițoaia Nouă menționează: „Orele lui se asociau mai mult cu o poveste, era un magician în domeniul său. Ca personalitate era deosebit, puteai să te apropii, să discuți, în orice problemă intervenea. Ceea ce mi-a rămas de la el este faptul că el spunea: studenții nu învață, când o să ajungeți în fața elevilor atunci o să învățați de nevoie”. Silvia Poiană, gimnaziul „Gaudeamus”, satul Petrești: „Când a intrat Vladimir Potlog pentru prima dată în auditoriu, s-a făcut o liniște de puteai auzi musca. Ne-a captivat dintr-o dată, în primul rând, prin ținuta lui fizică. Avea un vocabular cultivat, captivant, era un adevărat regizor al cursului său, un exemplu bun pentru pentru actorii din ziua de azi. Nouă ni se părea că ne ducem cu el acolo unde era evenimentul istoric. Era numai ochi și urechi și totdeauna a fost corect la examen, corect față de student, față de evenimentele care se desfășurau atunci. Când suna la pauză spunea „La revedere” și se ducea. Acesta a fost Vladimir Potlog – regizor, actor a ceea ce i-a dat Dumnezeu să facă”.
A fost un adevărat militant al faptelor istorice, un neobosit tribun al conștiinței sociale. Promotor de cultură și civilizație, în drumul cunoașterii, a știut să evoce sâmburele de lumina istorică în sufletele discipolilor săi. Prin slovă și vibrarea idealului civic, al lui Vladimir Potlog, instruiește cu devotament sursa istorică. Chipul profesorului emana ceva din măreția romană și imaginea filozofului grec, ne oferea acea verticalitate morală care dăinui peste ani.
Pe parcursul activității a primit mai multe distincții printre care Diploma de onoare a Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM(1972), Insigna „Eminent al Învățământului Public din RSSM” (1973), Diploma de onoare a Ministerului Învățământului Public din RSSM/Ministerul Învățământului, Tineretului și Sportului din RM (1977,1987,1997), pentru activitatea pedagogică și științifică prodigioasă a fost decorat cu medaliile de stat și departamentale „Veteran al Muncii” (1983), „Meritul Civic” (1998), „Alexei Mateevici” (2008).”
Cinste numelui Vladimir Potlog! Plecăciune purtătorului de cunoștințe. Plecăciune celui ce a servit drept reper pentru formarea noilor generații de istorici. Pentru încredere și optimism vă mulțumim!