Vladimir Bîrzoi, fostul nostru coleg de redacție, și-a continuat parcursul profesional în domeniul comunicării, activând de peste un an ca specialist la Termoelectrica S.A. Pe lângă aceasta, își aprofundează cunoștințele printr-un masterat în Administrare Publică și își exercită mandatul de consilier local î n satul de baștină. Prin acest interviu, ne propunem să aflăm mai multe despre provocările și realizările sale din ultima perioadă.
— Vladimir, ce te-a motivat să faci tranziția de la jurnalism la comunicare instituțională?
— Întotdeauna am fost atras de provocări și de oportunitatea de a explora domenii noi. În perioada în care activam ca jurnalist, am fost parte a proiectului „Celula Comunicare de Criză”, organizat de DW Akademie și implementat de Asociația Presei Independente. Acolo am cunoscut un specialist în comunicare din cadrul Ministerului Energiei, care mi-a propus să îmi îndrept atenția spre acest domeniu. La recomandarea sa și nu doar a lui, am avut ocazia să mă alătur echipei de comunicare a Termoelectrica S.A., cel mai mare producător de energie termică și electrică din țară, unde îmi desfășor acum activitatea.
— Cum a fost adaptarea în echipa Termoelectrica S.A. și care sunt principalele provocări pe care le întâmpini în calitate de specialist în comunicare?
— Acum îmi este mult mai ușor, însă la început am fost copleșit de multitudinea de termeni tehnici specifici domeniului energetic. Termoelectrica S.A. este o întreprindere complexă, cu peste 1.700 de angajați, patru centrale în Chișinău și alte 19 în suburbii, așa că am avut nevoie de timp pentru a înțelege mecanismele de funcționare și persoanele-cheie de la care pot obține informațiile necesare.
În ceea ce privește provocările, aici implementăm numeroase proiecte importante, iar unul ce se conturează este „Optimizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din municipiul Chișinău”, cu o valoare de 326 de milioane de euro. Rolul nostru, ca echipă de comunicare, este să informăm consumatorii despre beneficiile acestor investiții și să le arătăm impactul pe care îl au asupra sistemului de termoficare.
— Pe lângă activitatea profesională, ești și consilier local. Ce te-a motivat să te implici în administrația publică locală?
— Fiind masterand în Administrare Publică, mi-am dorit să înțeleg din practică modul în care funcționează o autoritate publică locală. Consider că implicarea directă este cea mai bună metodă de a învăța, așa că am decis să candidez la alegerile locale pentru funcția de consilier. Prin această experiență, pot vedea mai clar cum se iau deciziile la nivel local, cum se gestionează resursele și care sunt principalele provocări. În plus, orice experiență în administrație este valoroasă pentru viitor, deoarece nu știm niciodată ce oportunități ne poate aduce timpul și bine ar fi să fim pregătiți.
— Ai fost și Secretar al unei organizații teritoriale de partid și asistent al unui deputat. Cum ți-au influențat aceste experiențe?
— A fost o experiență valoroasă, care m-a format atât profesional, cât și personal. Pot spune că m-a călit, oferindu-mi lecții importante despre responsabilitate, comunicare și gestionarea provocărilor. Am învățat cât de esențial este să fii atent la detalii, să ai răbdare și să îți organizezi eficient timpul. Un alt aspect pe care l-am apreciat în această perioadă a fost birocrația, deși uneori poate părea greoaie. Am înțeles că, atunci când este aplicată corect, birocrația nu este un obstacol, ci un instrument necesar pentru a asigura transparența și buna funcționare a instituțiilor.
— Unde te vezi în următorii ani? Ai în plan să continui în administrație sau în domeniul comunicării?
— Nu vreau să dau spoilere, dar pot spune că îmi doresc să continui pe un traseu profesional care să îmi ofere noi provocări și oportunități de dezvoltare. Fiind încă la început de drum, fără responsabilități familiale, am libertatea de a experimenta, de a învăța și de a mă perfecționa în diverse domenii.