În vârstă de 22 ani, Vlad este cel mai tânăr pompier voluntar de la postul de pompieri voluntari din comuna Pîrlița. A absolvit Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, din aceeași comună. Iar de 13 ani practică dansul în ansamblul popular „Drăgaica” din localitate. Activitatea de pompier nu-l împiedică să desfășoare și alte activități personale afirmă acesta.
— De unde a venit inițiativa să te înscrii ca pompier voluntar?
— Nu am primit nici o propunere, am făcut-o din propria inițiativă. Am avut curiozitatea să văd ce înseamnă munca de pompier.
— Până a deveni pompier voluntar cu acte în regulă, știu că ați făcut un curs de pregătire efectuat de specialiștii Centrului Republican de Instruire al IGSU.
— Inițial a fost o pregătire teoretică, apoi a urmat probe practice, cu exerciții ca: întinderea, desfacerea furtunului de apă, aprinderea sirenei, mobilizarea la viteză. La final am primit un certificat de instruire.
— Care este rolul tău în echipă și ce acțiuni concrete depind de tine?
— Uite, noi în tură suntem câte trei, șoferul, șeful de tură și eu. De exemplu, când ajungem la incendiu, eu trebuie rapid să desfac furtunul, să-l conectez la sursa de apă și să purced la stingerea propriu-zisă a focului.
— Am citit o știre, unde era stipulat, că ați avut deja o primă intervenție, mai exact un incendiu de vegetație. A fost în tura ta?
— Exact, am fost la stingerea unui incendiu de vegetație în satul Zăzuleni Noi. A ars mult, cauza incendiului nu se cunoaște. Am luptat cu focul cam trei ore jumătate. Nu a fost nevoie de intervenția colegilor de la Ungheni, fiindcă ne-am isprăvit și singuri.
— Ce emoții are un pompier începător la prima lui intervenție?
— Chiar a fost greu. Nici nu știu cum să mă exprim, adrenalina a fost prea mare. Pe drum aveam gânduri că nu mă voi isprăvi, dar spre mirarea mea am făcut față provocării.
— Într-o statistică era indicat că raionul Ungheni este fruntaș într-un top al unităților administrative cu cele mai multe incendii de vegetație. Acest tip de incendiu în comparație cu alte tipuri este mai greu de combătut?
— Când arde o casă vezi necazul oamenilor. Este mai greu, atât fizic cât și psihologic. Acolo fiecare secundă contează. Totodată, este și mai periculos cred eu. Incendiul de vegetație devine stresant atunci când flăcările se îndreaptă spre gospodării, bunuri etc.
— Acesta este un post nou, din câte observ dispune de cam toate dotările. Totuși, de ce duceți lipsă?
— Într-adevăr, avem baie, dormitor, bucătărie, sală de ședințe. Totuși, mai avem nevoie de o scară, motopompă portabilă. Atunci când nu avem acces cu mașina această motopompă ne-ar permite să accesăm apa de la un iaz în cazul când incendiul este aproape de acesta. Aș vrea și o sală de sport să ne menținem în formă.
— Vlad, eu, personal, am mulți prieteni plecați la muncă peste hotare. Dar tu ai ales să fii voluntar în localitate. Nu te-ai gândit să pleci?
— Sincer, da. Dar nu pot să-mi las părinții este unul din cel mai principal motiv. Nu am fost niciodată peste hotare la muncă. Mai este și dorul de casă.
— Să fii pompier, asta presupune să îți asumi și niște riscuri. Când ai luat decizia nu ți-a fost frică că se poate întâmpla ceva rău?
— Nu! Chiar deloc nu m-am gândit la asta. În timpul primei intervenții am avut așa o adrenalină. După stingere m-am simțit mai liber. M-am bucurat nespus de mult când am primit și mulțumiri de la trecători.
— În calitate de pompier voluntar ce mesaj ai de spus celor care cauzează intenționat incendii de vegetație?
— Vreau să fiu pe înțe-lesul tuturor – Nu vă jucați cu focul!
Nota redacției: Amintim că pentru arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență, puteți fi tras la răspundere contravențională sub formă de amendă: de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoane fizice; de la 12 000 la 15 000 de lei pentru persoanele juridice.
În raionul Ungheni activează 2 posturi de pompieri voluntari. Unul la Sculeni, care a fost inaugurat în anul 2017 și cel de la Pârlița, care a fost dat în exploatare în luna martie a acestui an. Scopul acestora este de a asigura intervenția primară în situații de risc, în deosebi în localitățile îndepărtate de detașamentele de salvatori și pompieri profesioniste. Mihai Strat, șeful Serviciului Prevenție în cadrul Direcției Situații Excepționale, municipiul Ungheni, ne-a declarat că autoritățile sunt în discuții de a mai deschide alte două posturi în localitățile Drujba (comuna Hârcești) și Costuleni.