O familie model, care se dedică trup și suflet copiilor – așa îi putem numi pe soții Andrei și Iana Goncear. Originari din municipiul Ungheni, cartierul Dănuțeni, cei doi au împreună doi băieți, Alexandru de 8 și Mihai de 3 ani. Puteau duce un mod de viață obișnuit fără mari probloeme, dar au ales calea cea mai grea, au ales să plece într-o țară străină, fără acte, fără un loc sigur de muncă, cu chirie, deși aici aveau o casă. Și nu pentru a câștiga bani, așa cum o fac alții de obicei, ba dimpotrivă, ei au plecat pentru a investi în viitorul copilului lor Alexandru. Pentru ca acesta să ajungă un fotbalist cu renume. Și pentru acest vis ei sunt dispuși să înfrunte orice greutate și să meargă până în pânzele albe.
Un talent înnăscut!
La numai 8 ani fiul lor Alexandru deja se poate mândri cu trofee destul de valoroase. Pasiunea lui pentru fotbal se pare că a căpătat-o din naștere, cel mai probabil de la tatăl său, care este și el un amator înrăit al acestui sport. Primii săi pași i-a făcut tot după minge. Când a mai crescut, se juca împreună cu copiii din cartier sau chiar cu tatăl său, pe stadion, în curte sau în casă. A frecventat grădinița „Steluța”. La vârsta de 5 ani a participat la un turneu între grădinițe. Atunci, pentru prima dată, i-a fost recunoscut talentul, fiind desemnat ca cel mai bun jucător și totodată obținând prima sa cupă, „Cupa Viitorului”. În clasa I a mers la LT „Mihai Eminescu”, ulterior și-a început antrenamentele în acest sport cu antrenorul Ruslan Graur, după care cu antrenorul emerit al Republicii Moldova, Sebastian Andriuță.
Tatăl său povestește că la primul turneu adevărat a fost remarcat de către Ion Poia, cu care se cunoștea încă din copilărie, pe când jucau fotbal împreună. Acesta îi recomandase să meargă mai departe și să lupte pentru visul fiului său. Așa au ajuns să fie invitați să participe la două turnee în Bulgaria împreună cu Academia „Gheorghe Hagi”. După acele turnee, părinții lui Alexandru s-au decis că fiul lor trebuie să urmeze o școală cu acest profil, iar cea mai bună ar fi academia nominalizată din Constanța.
Zis și făcut, greutățile nu au mai contat
Așa se făcea ca din toamna anului 2017 familia Goncear a plecat în Constanța. Alexandru a fost înscris la academia respectivă, iar tatăl său a încercat să-și caute de muncă, în timp ce soția era nevoită să stea acasă cu fiul cel mai mic și totodată să-l însoțească pe Alexandru la antrenamente. Perioada ce a urmat nu a fost nici pe departe una din cele mai înfloritoare pentru ei. Departe de casă, de familie, fără actele necesare care le-ar putea permite o ședere îndelungată, evident, fără oportunitatea de a găsi un loc de muncă legal și bine plătit, familia Goncear a fost nevoită să se adapteze noului trai și să facă față tuturor necesităților, precum ar fi chiria, utilitățile, procurarea echipamentelor.
Cu toate acestea nu au regretat nicio clipă faptul că au ales să lupte pentru visul fiului lor de a cuceri Barcelona, de a depăși recordurile lui Messi și Neymar și, nu în ultimul rând, de a arăta lumii că Moldova crește oameni talentați. Fiecare laudă și apreciere din partea profesorilor și antrenorilor le-au dat curaj și putere să meargă mai departe. Actualmente Alexandru a fost numit jucătorul anului pentru categoria sa de vârstă la academia respectivă.
Unghenenii îi susțin
Pentru a susține această familie, Ion Poia împreună cu JCI Camera Internațională a Tinerilor Antreprenori Ungheni, au organizat de curând un meci de fotbal caritabil și au reușit să strângă 8500 lei și 400 euro, bani care mama lui Alexandru spune că le vor fi necesari pentru echipamentele și antrenamentele lui Alexandru. Totodată Iana Goncear spune că a fost surprinsă de gestul unghenenilor, care s-au implicat și le este profund recunoscătoare tuturor celor care au participat. Spre final aceasta a ținut să facă și un apeL către toți părinții: să lupte pentru visurile copiilor lor, să participe la formarea și dezvoltarea talentelor lor încă de mici și nu doar atunci când sunt mari și poate fi prea târziu.