Viorica Zazuc-Pascaru, interlocutoarea mea din această ediție, e originară din satul Surchiceni raionul Căușeni, o localitate mică cu oameni harnici și foarte uniți între ei, îmi spune ea. Viorica revine cu drag de fiecare dată în localitatea de baștină.
— Viorica, povestește-ne un pic despre familia ta de la Surchiceni și unde ți-ai făcut studiile.
— Vin dintr-o familie tradițională în care părinții cu grijă au crescut și educat caractere frumoase fetei și băiatului, adică mie și fratelui meu, prin dăruire și experiența de viață, care mai apoi ne-au ghidat destinul. Studiile le-am făcut în cadrul Universității de Stat din Moldova Facultatea Asistență Socială, Sociologie, Filosofie și Antropologie, Specialitatea Sociologie, concomitent Facultatea de Arte Frumoase Teatru, masterandă a Academiei de Administrare Publice de pe lângă Președintele RM, specialitate Servicii Publice.
— Cum se îmbină meseria ta cu ceea ce faci în prezent?
— Cred că în viață nu este nimic întâmplător, ceea ce ni se par nouă greutăți sunt niște soluții la problemele noastre. Chiar și cu oamenii cu care ne întâlnim și avem ocazia să-i cunoaștem, ei ne emană o doză de adrenalină în activitatea noastră profesională. Profesez ceea ce niciodată nu am gândit că voi face, să activez în domeniul pedagogic. Sunt educatoare în cadrul grădiniței-creșă „Andrieș” și este o plăcere deosebită pentru mine. Vreau aici să fac o paranteză și să aduc mulțumiri tuturor învățătorilor, pedagogilor și profesorilor că fac față situației prin care trecem acum cu învățământul online. Nu pot să menționez aici și experiența pe care am obținut-o la Centrul Raional de Tineret Ungheni. De aici a și apărut ideea unui Club al Tinerilor Părinți Ungheni. Realizez totul cu deosebită plăcere și mă bucură faptul când suntem promotorii schimbării în comunitatea noastră.
— În era tehnologiei voi ați decis să lansați un club al tinerilor părinți. De ce? Cum a luat naștere ideea unui club al părinților?
— Am lucrat un an de zile la Centrul Raional de Tineret Ungheni, am observat cu ce provocări se confruntă și ce responsabilități își asumă tinerii, în special cei de vârsta 20 și mai mult. Tinerii părinți tind să fie cel mai bun exemplu pentru copiii lor, dar sursele de educare a acestora în bunele practici de parenting sunt Internetul, cărțile. Se duce lipsă la capitolul planificare familială sau cursuri de ghidare și instruire, în creșterea și educarea copiilor noștri, anume în raionul Ungheni. Astfel că, ne-am unit câteva mame din Ungheni și am zis că e timpul să venim cu acțiuni care ajută tinerii părinți. Cu suportul colegilor de la Centrul Raional de Tineret Ungheni am aplicat la Programul raional de granturi pentru grupurile de inițiativă de tineret cu o idee de proiect, care ar veni în susținerea acestor tineri părinți și anume crearea și dezvoltarea unui club al tinerilor părinți din Ungheni ca platformă de informare, comunicare, promovare și partajare a bunelor practici familiale, inclusiv de îngrijire și educare a copiilor.
— Se regăsesc în activitățile voastre și modelele părinților noștri în educarea copiilor?
— În activitățile realizate, tinerii părinți relatează diferite modele parentale atât familiale, cât și în creșterea copiilor. În cadrul activităților am realizat o incursiune în evoluția acestor roluri: Cum erau în trecut repartizate sarcinile între părinți?, Cine se ocupa în mare parte de creșterea și educarea copiilor?, Cum sunt acum aceste roluri preluate?, Cum se implică tații în prezent? Împreună cu participanții la atelierele, desfășurate de noi am creionat și niște modele dorite în familie. În concluzie, modele familiale avute și stereotipurile existente ne influențează deciziile, sarcinile și atitudinea noastră în raport cu familia pe care am creat-o, relațiile între soți, respectiv, relațiile cu copiii noștri.
— Cum vă pot găsi cei care își doresc să devină membru al clubului?
— Din cauza restricțiilor impuse de pandemie am transferat unele activități planificate în mediul online. Am creat o pagină atractivă de Facebook pentru a fi cât mai transparenți și pentru ca tinerii părinți din Ungheni (și nu numai) să poate accesa informații, să vadă activitățile planificate de noi, să participe activ în cadrul clubului. Ne găsiți ușor cu numele de ”Clubul Tinerilor Părinți Ungheni”.
— Dar pe tine ca și mamă a doi copii ce anume te inspiră în educarea lor: metodele părinților noștri sau acestea mai noi?
— Mă inspiră tot ce este constructiv în formarea și educarea copiilor mei și cei cu care activez, metodele părinților mei spre ex: severitatea cu măsură, educarea bunului simț, permisivitate în ceea ce facem dar cu control. Încrederea în copil și în forțele lui este cea mai importantă nișă în formarea unei personalități.
— Ce pasiuni are Viorica?
— Îmi place arta, muzica, literatura, călătoriile. Constantin Brâncuși avea o vorbă imensă, una din preferatele mele și unul din principiile după care mă ghidez: a face lucruri nu e greu; a te pune în starea de a vrea să faci lucruri este foarte greu. O pasiune importantă este Familia mea, (soțul și copiii) care este parte din mine. Toți copiii cu care activez zi de zi sunt darul celui de Sus, de la ei învăț că trebuie să ne acceptăm așa cum suntem și să iubim, să visăm și să credem, pentru că devin realitate. Programul vieții noi îl facem și tot noi emanăm puterea de schimbare spre o ”stare de Bine”, fiindcă învățăm pe tot parcursul vieții atât din momente frumoase, cât și din cele mai puțin plăcute.