Pentru Viorica Culeac, teatrul nu este doar o pasiune, ci o parte esențială a vieții sale. De mai bine de două decenii, ea aduce zâmbete și voie bună pe scenele din întreaga țară alături de trupa de satiră și umor „Gură Spartă” din Todirești. De la scenete umoristice la piese de teatru complexe, echipa sa a reușit să câștige inimile publicului și aprecierea criticilor. Din interviu vom afla cum a luat ființă trupa de teatru, cine sunt oamenii care joacă pe scenă alături de Viorica Culeac, cu ce provocări se confruntă actorii și ce surprize pregătesc pentru spectatori. Cu sprijinul autorităților locale și al iubitorilor de artă teatrală, trupa își continuă misiunea de a descreți frunțile oamenilor, pregătindu-se pentru noi spectacole și turnee.
— Ce înseamnă teatrul pentru dumneavoastră?
— Teatrul pentru mine înseamnă mult prea mult, pe scenă eu mă simt în largul meu, îmi place ceea ce fac.
— De unde vine dragostea pentru acest gen de artă?
— Pe vremuri când eram tânără participam la diferite activități artistice „Brigada de agitație” și TVC. Mă implicam activ, căci îmi plăcea acest gen de artă, deși am absolvit Colegiul de Telecomunicații din Chișinău. Inițial am lucrat șefa Oficiului Poștal din satul Grăseni, raionul Ungheni.
— Când a luat naștere teatrul de satiră și umor „Gură spartă” de pe lângă Casa de Cultură din Todirești?
— În anul 1999 am fost invitată la Casa de Cultură din sat de doamna Lucia Cojocaru pentru a pregăti un spectacol de anul nou. Împreună cu colega, Elizaveta Mamaliga am pregătit mai multe scenete umoristice, implicând mai mulți tineri și copii din sat. În anul 2000 participăm la un Festival de Satiră și Umor la Nisporeni, prezentator fiind marele actor, Gheorghe Urschi, care a apreciat prestația noastră și ne-a încurajat să punem bazele unui teatru. Peste ceva ani ne-a invitat la Seara lui de Creație la Palatul Național „Nicolae Sulac”. În anul 2002, teatrul a fost atestat pentru prima data de către Ministerul Culturii din RM. Denumirea de „Gură spartă” i-a fost dat de către întregul colectiv. Anul acesta sărbătorim 25 ani de activitate.
— Câți membru aveți în echipă. Cine sunt și ce ocupație au?
— La teatrul nostru participă 10-15 persoane din diverse domenii, cum ar fi grădiniță, comerț, casnici, tineri de la gimnaziu și liceu. Dragostea de arta teatrală și dorința de a-și demonstra pasiunea față de teatru este prezentă la fiecare din ei. Sunt talentați iar acest lucru îl putem observa atât la repetiții, cât și în scenă.
— Cât de ușor este să-i implicați în repetiții și cum vă alegeți subiectele pentru spectacol?
— Este mai greu un pic, dar nu imposibil. Mai demult aveam scenete mici și monologuri, dar de ceva timp avem o mai mare responsabilitate, pentru că o dată la 4 ani colectivul trebuie să fie atestat și acolo sunt niște reguli bine stabilite. Am început să montăm piese scrise de autori. Anul trecut am pus în scenă piesa „Comândul” scrisă de Petru Ababei, o piesă care ne-a adus succes.
— Unde ați evoluat cu spectacolele și cu cine colaborați la capitolul artă teatrală?
— Primăvara suntem prinși în mai multe activități, deoarece sărbătorim Ziua Teatrului pe 27 martie, iar pe 1 aprilie, Ziua Umorului. Pe parcursul anilor am fost invitați și la Televiziunea de Stat, Moldova 1, iar mai apoi, tot pe 1 aprilie, am avut marele noroc să vină cei de la Moldova 1 în teritoriu pentru a filma piesa „Comândul”. Ne-a purtat noroc. Pe unde am mers cu această piesă am cules doar lauri. Am participat la un șir de festivaluri și turnee. La Festivalui Național „Vasile Alecsandri” orașul Bălți, unde am fost premiați cu diplomă de gradul I. Am participat la Festivalul de Teatru „Rampa Nistreană” din orașul Soroca. La Festival-Concurs „Teatrul – expresia vieții” din orașul Leova, unde de asemenea am fost menționați cu diploma gradul I. Anul acesta am mers pe 30 martie la Hîncești, satul Mingir la Festivalul „Rampa Teatrală”. În luna aprilie mergem la un alt Festival de Satiră și Umor „Zâmbiți cu noi” în satul, Batâr, Cimișlia.
— Cineva din membrii echipei au urmat studiile la nivel profesional?
— Da, avem o doamnă care a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, departamentul Artă Teatrală și Regie, Valentina Rusu, una din primele participante a grupului teatral „Gură spartă”.
— Cu ce probleme vă confruntați în realizarea unui spectacol?
— Probleme apar, dar le găsim soluție, căci suntem susținuți foarte mult de Secția Cultură și Turism Ungheni și Primăria Todirești. Primarul, Victor Baltag, niciodată nu ne-a refuzat, ba mai mult de fiecare dată salută inițiativele noastre, deoarece susține cultura din sat.
— Ce planuri aveți și la ce piesă lucrați în prezent?
— Anul acesta ne-am propus să facem unele turnee prin satele raionului Ungheni, pentru că s-a muncit foarte mult la piesele „Comîndul”; „Babele și fibra optică” și „Nunta”. Ne propunem să aducem zâmbetul pe fețele oamenilor de la sat, să le descrețim nițel frunțile. Acum lucrăm la o piesă nouă „Autobusul”, care va fi curând lansată. Pe 13 aprilie aprilie, invităm toată lumea la o doză de umor la noi, în satul Todirești, unde se va desfășura ediția a XI-a Festivalului de Satiră și Umor „Lume, lume, hai la glume”.