Recent, un grup femei, fete și băieți din Ungheni au avut prilejul să asiste la un training cu referire la un subiect mai puțin cunoscut de comunitate – violența digitală.
În cadrul activității s-a discutat despre ce este violența on-line, care sunt formele acesteia, subiectul sextingului ca și fenomen ce poate fi riscant și cum pot fi identificate posibilele riscuri, hărțuirea în mediul on-line și cum poate fi ea recunoscută.
Formatorii, reprezentanți al Centrului Internațional „La strada”, au venit cu recomandări cum pot fi prevenite aceste situații, dar și unde se pot adresa femeile și fetele în cazul în care se confruntă cu astfel de situații.
„Evident că cel mai dificil este să se facă primul pas, să se vorbească despre ceea ce se întâmplă, să se conștientizeze că mediul în care au nimerit unii e unul toxic, comportamentul partenerului, de exemplu, ar fi unul violent. Acesta este unul din cei mai complicați pași sau etapă în soluționarea problemei. În Republica Moldova există un spectru larg de servicii pentru combaterea acestui fenomen. Primul pas poate fi făcut chiar de la domiciliu, dacă cel care a nimerit într-o asemenea situație nu este sigur, cum să procedeze. Persoana poate apela la telefonul de încredere, unde ar putea să discute cu un psiholog, să înțeleagă ce i se întâmplă și ce poate face până să întreprindă anumiți pași exacți, a menționat Daniela Dabija, psihologă la Centrul Internațional „La strada”.
De menționat că această organizație a elaborat un ghid la acest subiect, e primul program dedicat subiectului violenței digitale în țara noastră. Aici sunt explicate detaliate definiții și concepte la acest subiect, dar și sfaturi pentru specialiști cum să abordeze cazurile de violență digitală prin desfășurarea activităților neformale sau informale cu grupuri de femei, fete și alte categorii sociale. Ghidul a fost distribuit participanților la instruire. Atât moderatoarea atelierului, cât și participantele la el au scos în evidență cazuri reale de violență digitală cu care s-au confruntat anumite persoane, menționând că pentru a evita asemenea cazuri, cetățenii trebuie să se documenteze la acest capitol.
„Este trist atunci când persoanele sunt duse în eroare, necunoscând anumite reguli de comunicare on-line. De fapt răufăcătorii recurg la metode urate de comunicare, pentru a denigra, șantaja o persoană sau alta. De aceea, este necesar să fim prudenți cu cei care discutăm on-line”, a remarcat Viorica, participantă la atelier.
Potrivit organizatorilor instruirii, datele internaționale indică despre faptul că 38% dintre femei la nivel global au raportat că ar fi fost victime a violenței on-line, 65% dintre femei au raportat că ar cunoște alte femei din comunitatea lor profesională și personală care ar fi fost victime și 85% femei au menționat că au fost martori a unui caz de violență on-line.
Majoritatea femeilor nu cunosc unde să raporteze comportamentele dăunătoare în mediul on-line. Doar 1 din 4 femei au raportat ce li s-a întâmplat pe o platformă de socializare. Dintre acestea, doar 14% au raportat aceste cazuri către o instituție responsabilă.
Femeile și fetele care se confruntă cu orice formă de violență pot apela la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 care este gratuit, confidențial și disponibil 24/24, 7/7.
Precizăm că peste 400 de participanți/participante (tinere/tineri (16-24 ani) și femei (25+), inclusiv refugiate ucrainene și participante/participanți de origine romă, au participat la activități de instruire și informare despre violența digitală față de femei și fete, desfășurate de Centrul Internațional „La Strada” cu suportul UNFPA Moldova, în perioada lunilor mai – iulie 2024. Astfel de activități au fost organizate în mun. Chișinău, mun. Bălți și orașul Rezina.
Întâlnirea la Ungheni a fost facilitată și găzduită de Centrul Raional de Tineret Ungheni.