Tema legată de ovine continuă. Dar nu așa cum am dori, din păcate. Veți întreba, cum am fi dorit? Iată cum: în raionul Ungheni apar tot mai multe stâne, iar proprietarii construiesc oierii noi, comode, departe de localități, ca nici mirosurile, nici behăitul, ci numai brânza bună la piața locală să le amintească locuitorilor că în satul lor există o turmă de oi.
Dar să revenim la realitate, deoarece cititorii ziarului „Unghiul” an de an se plâng de unul și același lucru: e murdărie, miros urât, gunoi, păsunile sunt bătătorite de oile scoase la păscut prea devreme. Jurnaliștii scriu des despre aceasta, dar carul stă pe loc. De data aceasta, vom vorbi despre o problemă abordată de locuitorii câtorva case de pe ulița centrală a satului Chirileni. Încă anul trecut ei s-ar fi adresat la consiliul local cu rugămintea de a rezolva problema și a măna turma de oi la pășune și înapoi nu pe drumul nou asfaltat pe lângă case, magazin, bar, ci pe altul, unde, desigur, e mai puțin comod. Cum se vede, problema n-a fost soluționată, deoarece anul acesta cetățenii s-au adresat din nou la ziar, cerând un sfat: ce ar putea face în această situație, cine e în stare să le ajute.
Turma ar avea aproape 400 de capete, de șase ori pe zi merg pe acest drum. Imaginați-vă, zic sătenii, ce rămâne în urma lor. Acum încă nu e cald și plouă, dar ce va fi vara? Praful – mai treacă-meargă, dar vaporii de urină, „măzărichea” de pe asfalt? În plus, pe același drum mai merge o cireadă de vreo 30 de vaci, acestea sunt animale, n-ai să le spui să mai rabde până acasă. Pe urmă merg oameni, aleargă copii.
Anastasia Cojocaru, secretarul consiliului local Chirileni, a menționat că această chestiune a fost examinată la ședința consiliului încă anul trecut. Care a fost decizia luată? Care ar fi putut fi, dacă alt drum pentru animale acolo nu este? Oamenii mai pot merge pe ocolite, unde sunt cotele sătenilor, dar turma de oi o poți mâna pe acolo numai după recoltarea roadei. Pe drum oile fac vreo 300 de metri. Nu ar fi mulțumiți de acest lucru doar câțiva oameni.
Îl întreb pe Dumitru Paladi, primarul satului Bumbăta, dacă la ei ar fi fost ceva asemănător? Dânsul explică că la ei turma comună de asemenea are 400 de capete, dar la Sfântul Gheorghe le-ar fi mânat în câmp și acolo ar fi rămas. Sunt doi proprietari care au luat în arendă pământ de la primărie, au construit acolo stâne și achită cum se cuvine plata, impozitul, pentru pășune. Pășuni au destule, deoarece în sat, cu regret, oamenii mai puțin se ocupă de vitărit, nu sunt persoane nemulțumite sau din cei cărora animalele le-ar crea incomodități. Se întâmplă, desigur, ca uneori pe arșiță vântul să aducă „miresme”, dar oamenii înțeleg totul.
Ce ni se va spune la Inspectoratul pentru Protecția Mediului? E clar, nu ține de competența lor. Dar în ale cui atribuții intră? Cine poate impune oile să meargă pe alte drumuri, să facă acolo murdărie? La Direcția pentru Siguranța Alimentelor vinerea trecută, în a doua jumătate a zilei, nu răspundea niciun telefon. Bine că există cele mobile. Cel care ar putea să ajute, se află în concediu, iar conducătorul e la o consfătuire în raionul Dubăsari. Dar acest lucru nu face parte nici din competențele lor, ce legătură poate avea un drum murdar cu siguranța alimentelor?
Unul dintre interlocutori ne-a sugerat că de securitatea pe drumurile din sat ar fi responsabil polițistul de sector, este și primar, consiliu local, cine dacă nu ei trebuie să facă ordine în sat? Probabil, ar fi trebuit să se înțeleagă în privința drumului pe care urma să fie mânată turma de oi, mai ales una cu 400 de capete, doar sunt zone de protecție, teritorii pe care nu e voie de mânat animalele. Dacă în sat sunt probleme, ele trebuie soluționate, să nu se aștepte când va veni cineva și va lua măsuri. Dacă nu reușesc, să se adreseze la conducerea raionului, să recunoască că sunt neputincioși.
Însă am dori mult ca oamenii să se îndeletnicească cu ceva, nu contează cu ce, dar să nu dăuneze vecinilor, satului, mediului. În raion încă mult timp nu vor fi stâne ca cea din satul Chetrosu, raionul Drochia. Acolo proprietarului i-a ajutat să facă stâna-minune MAE al Poloniei. Dacă vom tot conta că va veni cândva un nene bun, nu e exclus ca satele să fie amenințate de o avalanșă de gunoi de grajd.