Violența în familie este o gravă formă de încălcare a drepturilor omului, fenomenul existând atât la nivel internațional, cât și la nivel național. Mai mult, violența în familie poartă un puternic caracter gender, bazat pe raporturile sociale de inegalitate dintre femei şi bărbați. Astfel, la nivel național, între 90 și 95%1 din totalul victimelor violenței în familie sunt femei.
Reportajul reprezintă una din activitățile planificate din cadrul campaniei ”Protejează Familia De Violență”, despre care ziarul „Unghiul” a scris la data de 2 iunie („Vorbește când vezi situații de abuz!” / https://unghiul.com/vorbeste-cand-vezi-situatii-de-abuz/).
Proiectul „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raionele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen ”este unul social și are ca scop creșterea capacităților și abilităților a 13 echipe multidisciplinare din localitățile raioanelor Cahul și Ungheni, pentru a-și îndeplini sarcinile și responsabilitățile în conformitate cu legislația nou adoptată despre prevenirea și combaterea violenței de gen. Unul din obiectivele de bază ale proiectului este creșterea vizibilității echipelor multidisciplinare la nivel local, obiectiv care a stat la baza realizarii reportajului.
Acest proiect face parte din Proiectul EVA ”Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF.
Echipa Multidisciplinară (EMD) este un grup convocat de specialistul în protecția drepturilor copilului sau, în lipsa acestuia, de către asistentul social comunitar, compus din profesioniști din diferite domenii (educație, sănătate, etc.), cu atribuții în protecția copilului, care colaborează în scopul prevenirii și/sau soluționării cazurilor copiilor aflați în situații de risc, inclusiv risc de violență. În 2016, a fost aprobat un nou Regulament-cadru privind organizarea și funcționarea Comisiei pentru protecția copilului aflat în dificultate care prevede că această comisie este un organ abilitat cu eliberarea avizului privind aprobarea măsurilor de sprijin familial privind depășirea situațiilor de risc și prevenirea separării copilului de familie, precum și a măsurilor de protecție a copilului separat de părinți.
În Raionul Ungheni sunt 6 echipe:
- EMD din mun Ungheni
- EMD din Zagarancea
- EMD din Mănoilești
- EMD din Măcărești
- EMD din Pârlița
- EMD din Rădenii Vechi