Spitalul Raional Soroca are acum condiții mai bune datorită investițiilor semnificative din partea Uniunii Europene. Instituția medicală a fost dotată cu echipamente de ultimă generație, spațiile au fost renovate, iar infrastructura a fost îmbunătățită pentru a răspunde nevoilor pacienților. Instituția a beneficiat de investiții de peste 46 de milioane de lei din partea Uniunii Europene, a Băncii Mondiale și a Ministerului Sănătății.
ELLA URSU, directoarea Spitalului Raional Soroca: „Suntem în secția de terapie intensivă unde s-a făcut reparație capitală și a fost dotat cu echipament medical performant conform cerințelor internaționale, conform cerințelor Uniunii Europene. Acum și pacienții și personalul medial, au condiții de muncă și de tratament înalte. De asemenea spitalul raional a beneficiat de un tomograf computerizat.”
VERONICA REVOI, medic radiolog-imagist la Spitalul Raional Soroca: „Tot ce vedeți aici la noi, toată reparația, dotarea spitalului este din partea Uniunii Europene. S-a schimbat destul de radical, deoarece pacienții beneficiază de o diagnostică mai rapidă, nu sunt nevoiți să plece la Chișinău, la Bălți, cum plecau înainte și desigur aceasta influențează mult asupra tratamentului și asupra diagnosticului maladiei.”
Din donațiile Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au fost renovate și dotate cu mobilier și echipament nou secția maternitate și cea de transfuzie a sângelui.
NINA SPOIALO, vice-directoare Spitalului Raional Soroca: „Ne aflăm în incinta centrului perinatologic de nivel doi, Soroca, secția de maternitate, aici unde au loc nașterile și saloanele de zi după naștere. Ultimii câțiva ani suntem foarte mulțumiți de schimbările radicale care s-au făcut la noi în maternitate, am beneficiat de o reparație capitală. Am fost dotați absolut cu echipament nou, performant, mobilier care a fost dotat cu ajutorul Uniunii Europene.”
Pacienții și personalul medical se bucură acum de un echipament sigur și modern, care contribuie la diagnosticare rapidă și tratamente eficiente.
„Foarte bine ne simțim, condițiile sunt foarte bune față de cum am fost acum 19 ani, acum s-a schimbat la 100 de procente, hrănesc bine, este cald, curat.”
„Mă simt foarte bine și sunt încântată de așa reparație, este frumos, este schimbat față de acum 6 ani când eu am născut era diferit cum este acum, acum e cald, e bine.”
„Eu am mai fost la chirurgie, așa, dar aici s-a schimbat tare mult, mulțumim celor care au făcut aceasta.”
De investiții externe au beneficiat și alte spitale din nordul țării, printre care și Spitalul Raional Edineț.
MIHAELA MOVILĂ, medic anesteziolog-reanimatolog la Spitalul Raional Edineț: „Noi ne bucurăm foarte mult că avem ocazia și așa posibilitate să ajutăm populația cu un aparataj, un echipament foarte bun care am avut fericirea să-l obținem în Spitalul Raional Edineț, aparatele moderne pe care le vedeți la noi în secție o să ne dea posibilitatea să salvăm mai multe vieți, să acordăm un ajutor calificat pentru lume.”
De tomografe computerizate au beneficiat Spitalul Clinic Bălți și cele din raionale Florești, Edineț și Soroca. Au fost create centre AVC (accident vascular cerebral), pentru bolnavii care au suferit accidente vasculare cerebrale, la Bălți, Edineț, Soroca și Florești. De asemenea, spitalele de la Soroca, Edineț, Florești și Sîngerei au beneficiat de pe urma unor proiecte de eficientizare energetică instalând panouri fotovoltaice.
În ultimii 3 ani, au fost investiți peste 3 miliarde de lei în reparația și dotarea spitalelor din țară.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.