LEONID DRAGUȘ, jurnalist TV NORD: „Schimbările climatice nu afectează pe toți la fel. În Republica Moldova, femeile – mai ales cele din zonele rurale – resimt o dublă povară: pe de o parte, lipsa infrastructurii și accesul limitat la resurse, pe de alta, responsabilitatea zilnică de a menaja treburile casnice. Inegalitățile de gen devin mai vizibile atunci când natura lovește mai crunt, spun experții.”
NINA LOZINSCHI, expertă în egalitatea de gen: „Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa, cu cel mai înalt nivel de vulnerabilitate la schimbările climatice, din considerentul că, este o țară agricolă și cu locuințe sărace. Dacă noi vorbim din perspectiva de gen, cine locuiește în locuințele sărace, de-obicei sunt conduse de femei, de regulă, femeile care sunt monoparentale. Dacă vorbim despre riscul înalt, grupul țintă cu nivel ridicat la schimbările climatice, vor fi femeile care lucrează în agricultură.”
LEONID DRAGUȘ, jurnalist TV Nord: „Experta atrage atenția asupra necesității unui plan național de adaptare climatică, care să includă și perspectiva de gen.”
NINA LOZINSCHI, expertă în egalitatea de gen: „Bărbații de ce ar fi și ei vulnerabili la schimbările climatice, atunci când vorbim despre căldurile înalte, sunt cei care muncesc în construcție mai mult, la temperaturi ridicate, muncesc în câmp deschis, la fel, în agricultură. Au un risc major de boli cardiovasculare, comparative cu femeile care au un risc ridicat la infecțiile, boli infecțioase, dacă vorbim despre calitatea apei.”
LEONID DRAGUȘ, jurnalist TV NORD: „Potrivit statisticilor globale, aproximativ 43% dintre femei se confruntă cu efectele directe ale crizei climatice – o proporție care se regăsește și în Republica Moldova.”
„Dacă femeia are copii, nu are apă, nu are canalizare, este greu tare. Observ iată la prășit, pentru femeie este foarte greu, bărbatul suportă altfel.”
„Nu toate suntem egale, există femei puternice care pot trăi fără bărbat, depinde și câți copii au.”
LEONID DRAGUȘ, jurnalist TV NORD: „Schimbările climatice nu sunt neutre din punct de vedere de gen. Ele amplifică inegalitățile existente și afectează grav sănătatea, siguranța și stabilitatea femeilor. Pentru ca politicile climatice să fie eficiente și echitabile, este esențial ca femeile să fie parte din procesul decizional – nu doar ca beneficiare, ci ca lideri ai schimbării, spun experții.”
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.