Fostul director ANRE, Victor Parlicov, spune că starea de alertă în domeniul energetic exista de la începutul lunii octombrie, doar că acum a fost anunțată oficial, fiind necesară o argumentare juridică pentru a începe arderea păcurii din rezerva de stat. Potrivit reprezentanților partidelor extraparlamentare, greșeala guvernanților ar fi încăpățânarea cu care refuză să abordeze aspectele politice ale crizei energetice în discuțiile cu Gazprom, notează IPN.
Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, despre deficitul de gaze naturale din Republica Moldova se știa de la începutul lunii octombrie, tot atunci începând și procesul de pregătire a păcurii pentru ardere. Potrivit expertului, pentru a folosi păcura din rezervele de stat, era necesare o argumentare juridică, iar din acest motiv a fost instituită starea de alertă.
„Starea de insuficiență a volumelor de gaze care vin în Republica Moldova este cunoscută de la începutul lunii octombrie. Și asta a fost declarat chiar de cei de la Moldovagaz. Imediat au fost trecute centralele de la Moldelectrica pe păcură. Acest lucru s-a făcut pentru a evita impactul asupra altor categorii de consumatori, pentru a nu deconecta consumatorii casnici. Păcura face parte din rezerva strategică de stat, nu poate șeful de Moldelectrică să ardă păcura de capul lui. Pentru a avea acest drept, el are nevoie de un temei juridic, de asta a fost introdusă stare de alertă”, a spus ex-directorul ANRE, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
În același timp, reprezentanții partidelor extraparlamentare acuză conducerea țării că ar fi început prea târziu negocierile cu Gazprom. În plus, greșeala guvernanților ar fi ignorarea aspectelor politice în discuțiile cu Rusia.
„Ungaria și Serbia au abordat această problemă încă din vară la modul cel mai serios și au obținut contracte de lungă durată, astfel evitând psihoza de la bursă și toate evoluțiile aferente ei. Noi am început să fim preocupați de acest subiect în octombrie, iar în loc ca în acest proces să se implice conducerea țării, noi asistăm la o activitate școlară, a fost delegat acest vicepremier al infrastructurii care nu este acceptat nicăieri. Conducerea țării a avut o șansă foarte importantă să pună acest subiect pe tapet și să se întâlnească cu președintele Rusiei. Dar în loc să plece la Reuniunea CSI , Maia Sandu o trimite pe Gavrilița. Vă asigur, Gavrilița nu va fi acceptată pentru negocieri sau comunicări”, a spus reprezentantul Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, Iurie Muntean.
În timpul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de acum două zile s-a decis utilizarea păcurii din data de 15 octombrie pentru producerea energiei electrice și termice, precum și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze, casnici, industriali și comerciali, în vederea atenuării impactului unei creșteri a prețului gazelor. De asemenea, s-a propus analizarea soluțiilor de economisire a consumului de gaze naturale și energie electrică.