Ex-vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov, crede că pretențiile Federației Ruse de a deveni un pol al așa-numitei „lumi multipolare” sunt „cosmice” și „fanteziste”, în timp ce acțiunile Kremlinului demonstrează că Rusia nu poate fi o sursă de securitate globală.
Potrivit lui, puterea nucleară a Rusiei a devenit un instrument în războiul propagandistic. „Mă întreb dacă o țară care amenință lumea cu război nuclear poate avea pretenția de a deveni unul dintre pilonii securității mondiale”, a spus Victor Osipov în cadrul unei dezbateri IPN, care a dezghiocat motivele și pretextele războiului dus de Rusia în Ucraina.
„Deși Rusia ocupă un teritoriu extrem de vast, reprezintă o piață și o economie însemnată, totuși ea nu are un potențial suficient pentru a se pune în rând cu marile state ale lumii, în particular SUA și China, sau conglomeratul Uniunea Europeană”, a spus el, adăugând:
„Și realitatea de pe câmpul de luptă din Ucraina schimbă percepția lumii în ceea ce privește potențialul militar al forțelor armate rusești convenționale – nu vorbesc despre cele strategice, mai bine să n-ajungem, Doamne ferește – dar cele convenționale au ratat toate obiectivele celor trei luni de război de până acum. Mor sărmanii militari ruși de dragul unor aberații revanșarde ale conducerii de la Kremlin. Nu cred că putem să discutăm despre o pretenție (a Rusiei) de a deveni o sursă de securitate sau unul din actorii globali importanți în sistemul de securitate. În schimb, putem vorbi despre niște fantezii revanșarde de restabilire a unor zone de influență în jurul Rusiei”.
Potrivit fostului vicepremier, războiul de acum face parte dintr-o șir de tentative ale Rusiei de a destabiliza securitatea și bunăstarea lumii civilizate cu scopul obținerii, prin șantaj, a „unui anumit rol la masa națiunilor”.
În calitate de ambasador al R. Moldova la OSCE (2017-2019), Victor Osipov spune că Occidentul a înțeles mereu importanța Rusiei în sistemul comun de securitate europeană și mondială, pomenind, între altele, despre încălzirea relațiilor cu Rusia după destrămarea URSS și invitațiile repetate în vederea unei cooperări mai intense în acest domeniu. „(Lumea occidentală) nu i-a refuzat niciodată această importanță. Dimpotrivă, ar fi fost fericită ca și Rusia să înțeleagă acest rol, la fel cum îl înțelege toată lumea, să respecte principiile dreptului internațional și să contribuie la securitatea internațională. Din păcate, n-a fost să fie”, a remarcat Victor Osipov.
Odată cu anexarea „fariseică” a Crimeii și incitarea conflictelor din Donbas, Osipov spune că Rusia „s-a autoexclus dintr-un sistem de securitate europeană, dar a fost invitată pe parcursul a opt ani să revină, să renunțe la această politică de agresiune și de război hibrid, cu elemente armate active”, a menționat fostul demnitar.
Victor Osipov a subliniat că organizațiile internaționale responsabile de securitatea internațională, inclusiv OSCE și ONU/Consiliul de Securitate, trebuie să se reinventeze în noile circumstanțe. Cât privește R. Moldova, trebuie să înțelegem că „facem parte din meniu, așa cum auzim din retorica mai multor politicieni ruși”. „Dacă vor ajunge să facă o joncțiune cu Transnistria, rușii nu se vor uita la statutul nostru (de neutralitate). Cei care comit asemenea atrocități în Ucraina nu cred că sunt capabili și să ia în calcul așa ceva și să fie sensibili la argumentele noastre. De aceea, cred că politica noastră de neutralitate nu trebuie să rămână o politică de naivitate”, a conchis Victor Osipov, fost vicepremier pentru reintegrare.
Dezbaterea publică la tema „Care sunt motivele și caracterul războiului ruso-ucrainean? Despre ce vorbesc ele Republicii Moldova?”, organizată de IPN, a fost ediția a 247-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.