Peste o mie de cetățeni din zona Cula, care prezintă risc înalt de a intra într-o situație de dificultate din punct de vedere socio-medical, vor avea acces sporit la servicii medico-sociale integrate. Acest lucru este posibil datorită unui proiect special, implementat de Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).
Viorica Său, șef adjunct responsabil pe domeniul persoanelor adulte și cu dizabilități din cadrul Directiei Asistență Socială și Protecție a Familiei a raionului Ungheni, declară că prin acest proiect se propune să se contribuie la depistarea timpurie a persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate și au nevoie de suport pentru a face față situației.
În comun cu reprezentanța domeniului sănătății publice, asistenței medicale primare, asistenței sociale proiectul sprijină pilotarea serviciilor integrate în 17 localități cu acces limitat la servicii și prestații, teritorial amplasate în Zona Cula, regiune defavorizată din punct de vedere socio–economic.
Din februarie și până la acest moment s-au format 7 echipe comunitare multidisciplinare. Astfel facilitatorii instruiți de către proiectul „Viața Sănătoasă”, au organizat la rândul lor alte cursuri pentru echipele care urmează să fie implicate în prestarea nemijlocită a serviciilor integrate de prevenire, asistență și îngrijiri de durată a persoanelor cu boli netransmisibile (BNT) și vârstnicilor la nivel comunitar. Echipele comunitare au fost dotate cu birotica necesară, genți, umbrele și biciclete pentru a asigura mobilitatea în evaluarea vizitelor persoanelor la domiciliu pentru prestarea serviciilor de suport.
În această perioada au fost identificate circa 30 de persoane cu BNT care au nevoie de suport adițional. Aceste au fost evaluate în comun de către echipele comunitare, li s-au stabilit necesitățile, ulterior cazurile au fost referite către alte servicii specializate, cele mai multe – Serviciului social suport monetar.
Pentru a îmbunătăți și eficientiza serviciile prestate la nivel de comunitate în zona Cula, oficiile de sănătate din cadrul Centrelor de Sănătate Cornești și Năpădeni au fost dotate cu echipament medical care să permită identificarea precoce a problemelor de sănătate și monitorizarea continuă a persoanelor cu boli cronice. Astfel, 10 comunități vor avea echipate serviciile cu tonometre, cântar, panglică centimetrică, glucometru și teste pentru măsurarea glucozei, cușete medicale. Pentru organizarea activităților de informare a populației, dar și a programelor de prevenire, oficiile dispun de mobilier (scaune).
Adițional au fost organizate anumite evenimente de informare și sensibilizare a locuitorilor din localitățile beneficiare, la care au participat în jur de 200 persoane, adulți cu boli netransmisibile, vârstnici, membri familiilor lor. Problema primordială și dureroasă a oamenilor, care a fost cel mai mult abordată la aceste întâlniri a fost insuficiența cadrelor medicale în o bună parte din localitățile menționate mai sus, dar și graficul vizitelor medicilor de familie, care nu e în corespundere sau nu îi avantajează pe oameni. Acest fapt demonstrează o dată în plus că serviciile comunitare trebuie să răspundă necesităților persoanelor și să contribuie la obținerea rezultatelor și schimbărilor pentru a îmbunătăți calitatea vieții acestora și a oferi suportul necesar atunci când persoanele se confruntă cu probleme complexe.
Vitalie Țăranu, șef interimar IMSP Centrul de Sănătate Corneşti, a declarat că aceste donații sunt foarte binevenite pentru oficiile de sănătate. Dânsul și-a exprimat mulțumirea față de finanțatori, cât și pentru cei care implementează acest proiect în Ungheni.