Reprezentanții Asociației Obștești „Forța Veteranilor” își doresc să fie primiți în audiență de către premierul Natalia Gavrilița, pentru a discuta despre hotărârea de guvern cu privire la schimbarea legitimațiilor veteranilor de război și instituirea comisiilor pentru stabilirea numărului de veterani. În opinia lor, comisiile respective trebuie reorganizate. Totodată, ei fac apel la unirea tuturor veteranilor de război, ca fiind singura soluție pentru a se face auziți.
Într-o conferință de presă la IPN, Constantin Covrig, administratorul Asociației Obștești „Forța veteranilor”, spune că hotărârea de guvern cu privire la schimbarea legitimațiilor veteranilor de război și instituirea comisiilor pentru stabilirea numărului de veterani conține unele lacune, anume pe partea de comisii. Veteranii consideră că scopul comisiilor este „să taie în veterani”, iar drept consecință, peste 10 mii de veterani de război au fost lipsiți de titlul de veterani. În opinia sa, e nevoie de instituit alte comisii, unde să fie incluși veterani din teritoriu. Constantin Covrig spune că subiectul a fost discutat cu președintele Parlamentului și președintele țării, de la care au primit susținere. Acum, e necesar să fie discutat cu premierul pentru a stabili o comisie de lucru și a decide cum poate fi îmbunătățită hotărârea de Guvern.
În altă ordine de idei, acesta a spus că Nicolae Gîrbu, director la Biroul pentru relații cu veteranii, care a fost numit de precedenta guvernare, într-un concurs mimat, trebuie să vină cu un raport, ca să spună ce a făcut pentru îmbunătățirea condițiile de trai ale veteranilor. Am lansat un apel public către toți veteranii să ceară raportul de la el. Am venit cu un apel către premier și secretarul general al Guvernului să-l demită și să anunțe un concurs veritabil. El mai spune că, veteranii doresc să-i atribuie respectivului biroul un statut mai amplu, pentru a putea realiza atribuții pentru îmbunătățirea vieții veteranilor.
Andrei Eremia, viceadministrator la Asociația Obștească „Forța Veteranilor”, a vorbit despre solicitarea veteranilor de modificare a legii 190 din 2003. Principale puncte vizează: acordarea îndemnizației unice de 3000 de lei, eliberarea biletelor sanatoriale gratuite în fiecare an (acum sunt eliberate o dată la trei ani), asigurarea medicală de către stat a tuturor veteranilor de război de la 55 de ani, fie că sunt angajați în câmpul muncii sau nu, protezare dentară, vârstă de pensionare de 55 de ani, proces de funeralii achitate din contul statului. De asemenea, se vrea introducerea în curriculumul școlar a evenimentelor din 1991-1992. Andrei Eremia spune că proiectul a fost discutat la întâlnirea cu reprezentanții Comisei protecţie socială, sănătate şi familie.
De asemenea, există cerința de a se forma un Birou pentru problemele veteranilor. Potrivit lui Andrei Eremia, un asemenea birou a fost format, dar el este mai mult simbolic, care nu are un mecanism de lucru. De acest birou e nevoie pentru ca veteranul de război, dacă are nevoie de un act specific, să le poată obține pe toate acolo. Acest birou va prelua toate atribuțiile de la ministere și alte instituții cu referire la veterani.
Dorel Roșca, secretarul general al Asociației, a declarat că veteranii au demonstrat pe parcursul anului trecut că, doar fiind uniți, vor obține rezultate pozitive. Și majorările de 250 de lei de la începutul lunii octombrie survin datorită insistenței lor de a se uni. El a îndemnat veteranii să se unească, inclusiv liderii teritoriali, deoarece, doar uniți vor obține tot ce își doresc.
Vladimir Buga, președintele Organizației teritoriale „Forța veteranilor” Nisporeni, a venit cu un îndemn către camarazii de război ca aceștia să se unească într-o singură organizație a veteranilor de război. OT din Nisporeni a decis să adere la „Forța veteranilor” la 12 septembrie. El spune că veteranii de la Nisporeni vor susține respectiva asociație obștească până ce conducerea se va ține de statutul organizației, adică să fie apolitici, dar și așteptând rezultate de la guvernare în soluționarea problemelor veteranilor.