Un grup de veterani ai războiului de la Nistru și ai războiului din Afganistan solicită Guvernului și Parlamentului să le restabilească înlesnirile care au fost stabilite încă de către primul Parlament. Aceștia își cheamă camarazii să-și ceară drepturile „ignorate de toate guvernările pe parcursul a aproape 28 de ani”.
Într-o conferință de presă la IPN, veteranul Victor Ciobanu a declarat că atât el, cât și camarazii cu care a venit, nu reprezintă nicio asociație, ci „ostașii simpli, din prima linie, care nu vor decât să fie respectați de stat”. Or, potrivit lui, de-a lungul anilor, „politicienii au dat dovadă de lașitate, inclusiv prin declarații jignitoare la adresa celor care au luptat pentru țară”. Victor Ciobanu mai spune că „simplii ostași au așteptat de la guvernare, dar și de la colegi veterani generali, care au ieșit, la fel, în conferințe de presă, să fie întreprinse acțiuni pentru a îmbunătăți viața celor care au riscat cu propria viață, însă zădarnic”.
Nicolae Vrabie, un alt veteran, spune că „guvernanții, când au nevoie, imediat găsesc surse financiare (și 500 de mii de lei pentru indemnizații pentru funcționarii publici) , nu și atunci când vine vorba despre veterani”.
Gheorghe Motricală, veteran, spune că majoritatea camarazilor sunt persoane cu probleme de sănătate, unii cu dezabilități severe. Mulți dintre ei, pur și simplu, nu ajung la vârsta de pensionare.
Andrei Burlac, alt veteran, s-a plâns că li se cere reconfirmarea autenticității legitimațiilor, deși acest lucru s-a mai făcut anterior. „Veteranii pur și simplu nu mai au forțe să meargă din nou să prezinte setul de acte. Mai mult ca atât, sunt și veterani care în general nu-și pot ridica legitimațiile pentru că dosarele lor sunt de negăsit”, a remarcat veteranul.
Alexei Bâtcă, veteran, a solicitat asistență medicală gratuită. „Astăzi, în spitalul în care mergi pentru o perfuzie, dacă nu te duci să-ți procuri preparatele, nu le administrează nimeni”, spune bărbatul. Acesta mai spune că și-ar dori măcar pentru o lună să schimbe pensia cu salariul președintelui, să vadă și șeful statului cum e să trăiești cu atât de puțini bani.
Veteranii solicită să beneficieze o dată pe an de tratament gratuit la centrele de reabilitare, dar și de bilete la sanatoriu. De asemenea, cer medicamente gratuite pentru ei, dar și pentru familiile lor. Printre revendicări este compensarea a 50% din plățile pentru serviciile comunale, indemnizații lunare de 1700 de lei, îndemnizații unice pentru data de 2 martie și 27 august. La fel, asigurarea călătoriilor gratuite în transportul public, ajutorul la organizarea funeraliilor.
Veteranii le oferă autorităților termen de șapte zile lucrătoare, după care își asumă dreptul să protesteze.