S-au redeschis larg ușile muzeului satului pentru vizitatori
După o perioadă de o lună de zile, timp în care s-au realizat lucrări de reparație, muzeul satului Teșcureni și-a redeschis ușile pentru vizitatori săptămâna trecută. Potrivit primarului localității, Gheorghe Colțișor, costul reparațiilor s-a ridicat la peste 2 mii de euro. Cea mai mare parte din sumă a fost oferită în cadrul proiectului “Dezvoltarea zonelor rurale din Moldova folosind abordarea Leader/CLLD”, realizat de Grupul de Acțiune Locală (GAL) “Tartu Rural Development Association (TAS), GAL “Pärnu Bay Partnership (PLPK)”, IDIS Viitorul și finanțat din fondurile pentru Cooperare în Dezvoltare și Ajutoare Umanitare din cadrul Ministerului de Externe al Estoniei.
Maria Sasu, directoarea gimnaziului din localitate, instituție unde se află și muzeul, ne-a declarat că acesta activează de prin 2008. Aici oamenii pot vedea prin obiectele expuse și prin poze istoria satului.
În cadrul proiectului s-au efectuat lucrări de reparație a încăperii muzeului, s-a achiziționat mobilier pentru exponate și două manechine, care au fost îmbrăcate în costume naționale.
Prima localitate din raionul Ungheni care are indicator rutier intrare/ieșire
din localitate Gheorghe Colțișor ne-a mai dezvăluit că în cadrul aceluiași proiect a fost instalat un indicator rutier de intrare/ieșire în localitate conform Regulamentului Circulației Rutiere. Acesta a costat 3500 de lei. Primarul a declarat că pe lângă indicator rutier este și cel care arată distanța până la muzeu. Astfel, satul Teșcureni, devine prima localitate din raion care are indicator rutier de intrare/ieșire din localitate.
Potrivit lui Igor Cazîlu, profesor de siguranța rutieră la Uniunea Conducătorilor Auto, filiala Ungheni, nici un sat și nici măcar cele 2 orașe din raion (Cornești și Ungheni) nu au indicator rutier de intrare/ieșire conform Regulamentului Circulației Rutiere.
Indicatorul de la Teșcureni este instalat pe un suport, care reprezintă tricolorul și mai are un strugure, amintind de ocupația de bază a locuitorilor din localitate – viticultura. Ideea aceasta îi aparține primarului.