Copiii care se tratează de COVID-19 în spitalele din Moldova au primit jucării confecționate de atelierul EduJoc, cel care a produs și viziere pentru medici.
Seturile, reprezentând puzzle-uri cu harta Europei, au fost meșterite cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, acordat prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
Igor Hîncu, proprietarul atelierului, a distribuit jucăriile în patru spitale din dreapta Nistrului și s-a asigurat că ele vor ajunge și la micuții tratați de COVID-19 într-o instituție medicală din stânga râului.
„Copiii ne văd în altfel de costume, nu în halate, ca de obicei. Ne mai văd și cu viziere, cu ochelari, cu măști. Nu înțeleg dacă zâmbim sau nu. De aceea cred că atunci când medicul va intra cu câte o jucărie la ei, copiii îl vor privi un pic altfel”, a spus Aurelia Iarovoi, directoare adjunctă a Spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”.
În total, conform datelor din 20 mai, în Moldova sunt 447 de copii și tineri până la 19 ani care s-au tratat ori se tratează de COVID-19.
Atelierul EduJoc-Jucării educative s-a dezvoltat ca afacere acum patru ani, datorită unui aparat de tăiat cu laser cumpărat dintr-un grant acordat de Uniunea Europeană, prin intermediul PNUD. În acest an, în toiul pandemiei provocate de noul coronavirus, proprietarul companiei a decis să reprofileze producția și, în cadrul proiectului caritabil viziere.md, a confecționat gratuit ecrane de protecție pentru medici și alți lucrători din prima linie a lupte cu virusul.
Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, are drept scop apropierea locuitorilor celor două maluri ale Nistrului, prin implicarea lor in proiecte de dezvoltare comune.