Utilizarea și comercializarea veselei din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Un asemenea proiect de lege a fost votat recent de către Parlament în prima lectură. Potrivit proiectului, utilizarea și comercializarea farfuriilor, tacâmurilor și bețișoarelor de unică folosință din plastic cu excepția celor biodegradabile, vor fi interzise prin lege.
Luând în calcul că este ieftină, ușoară și poate fi utilizată doar o singură dată mulți, aleg să se folosească de ea, atunci când pleacă să se odihnească în weekend la natură, alții o folosesc chiar și acasă. Vladimir din orașul Ungheni spune că astăzi cam toți folosesc această veselă pentru faptul că este comodă, dar are unele rezerve: ”O folosim, desigur, dar un lucru nu este bun, căci o vezi aruncată peste tot. Că este nocivă nu mă îndoiesc, dar odată ce o produc, o comercializează, văd aici un nonsens”.
Specialiștii susțin că obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunități. În timpul arderii acestea emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc pe parcursul a sute de ani. Astăzi putem observa peste tot mormane de deșeuri în urma folosirii acestor obiecte de unică folosință. De regulă, ele sunt colectate, arse sau nimicite atunci când se organizează campanii de salubrizare. Acest lucru însă duce inevitabil la poluarea mediului înconjurător. Ce ține de pungile de plastic, potrivit specialiștilor, acestea vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2019. Până mai una-alta și acestea sunt propuse cu multă insistență cumpărătorilor prin magazine pentru ambalarea produselor alimentare.
”Responsabilitatea pentru aceasta o poartă și agentul economic care le comercializează, dar și cei care le aduc în țară și le plasează pe piață, iar dacă vor fi interzise pe piață nu trebuie să fie aduse în țară. Ce ține de autorizarea agentului economic, care le aduce aici, la noi aceștia sunt stabiliți de colegii noștri, care nu ar trebui să o facă. Referitor la interzicerea utilizării acestor obiecte din plastic, și noi, cei din serviciul siguranța alimentelor, ar trebui să sesizăm organele abilitate pentru a lua măsuri, dar în cazul dat acest lucru nu este în competența serviciului nostru”, menționează șeful Direcției Raionale Siguranța Alimentelor, Valeriu Echim.
Responsabilul serviciului de resort mai afirmă că în întreaga Europă se duce lupta cu problema respectivă, întrucât obiectele din plastic sunt extrem de ofensive pentru sănătate. ”Chiar dacă are loc reciclarea lor, nu se știe în ce sunt transformate mai apoi. În ultimul timp unii agenți economici folosesc deja pungile de hârtie sau alte materiale biodegradabile. Credem că este un lucru bun și sperăm că îl vor urma și alții”, mai adaogă Valeriu Echim.
Cei care răspund nemijlocit de problema dată sunt specialiștii Centrului de Sănătate Publică. La rândul lor, și aceștea menționează că obiectele de unică folosință din plastic sunt destul de dăunătoare, dar acest lucru pare a fi un cerc vicios atâta timp cât acestea sunt permise spre utilizare. ”Este o problemă comună, atât a noastră, a celor din domeniul sănătății publice, cât și a celor din domeniul ecologiei. Sunt toxice și atunci când sunt folosite pentru uz casnic, dar și mai problematic este în cazul când sunt aruncate peste tot. Ne străduim să atenționăm utilizatorii despre nocivitatea acestor obiecte, dar să interzicem cumva nu avem careva regulamente ce ne-ar permite acest lucru. Odată cu intrarea în vigoare a legii ce va interzice utilizarea lor, vom lua atitudine în această privință”, vine să confirme Veaceslav Baxan, specialist la Centrul de Sănătate Publică Ungheni.