Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni este dintre cele opt instituţii de învățământ din țara noastră, care a fost selectată pentru a fi eficientizată energetic cu suportul financiar GIZ Moldova. În luna noiembrie a anului 2022 proiectul a fost finalizat și drept urmare 1200 de elevi și peste 100 de cadre didactice beneficiază de condiții confortabile. Însă cel mai important e că administrația liceului va putea economisi atât sursele energetice și termice, cât și resurse financiare, care vor putea să le utilizeze pentru modernizarea procesului educațional.
— Anul trecut, Liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni a finalizat unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică ai ultimilor ani din Republica Moldova. În calitate de manager electric, considerați că instituția pe care o reprezentați a făcut tot ce se putea pentru a putea economisi eficient energia electrică și termică (Dacă da, vă rugăm să ne descrieți ce s-a făcut, dacă nu – ce ar mai trebui de făcut)
— Într-adevăr instituția noastră a avut marele noroc să fie una dintre cele opt instituții din țară, care au beneficiat de suport financiar din partea UE pentru implementarea proiectului de eficiență energetică. Proiectul a presupus o investiție de peste trei milioane euro și a vizat lucrări ce țin de anveloparea clădirii, schimbarea integrală a geamurilor și a acoperișului, instalarea unui sistem eficient de ventilare și condiționare a aerului, instalarea unui sistem eficient de încălzire și a unei rețele de distribuire a energiei electrice, instalarea unui sistem de iluminare LED și măsuri complementare cum ar fi managementul apelor pluviale, pavarea curții, renovarea toaletelor, crearea accesului persoanelor cu dizabilități. Au fost instalate 30 panouri fotovoltaice și a fost schimbat absolut tot utilajul în bucătăria școlii, unde se alimentează circa 500 de copii de la treapta primară, circa 30 de elevi din clasa specializată cu stil sport și circa 20 copii din clasele V-VI, din familii cu venituri mici. Ar mai fi necesar să avem propria centrală termică. Cu siguranță că vom avea economii la energia termică.
— Dacă e să comparăm cu situația de până la realizarea proiectului privind eficiența energetică a liceului, cu cât s-a redus consumul de curent electric și de energie termică?
— Am avut perioade foarte grele în timpul reparației, am lucrat în condiții foarte grele, în două schimburi, cu pauze de 5 min, în care trebuia să ajungi dintr-un capăt de școală în celălalt, am trecut și prin perioada pandemică, unde eram mereu cu măști, dezinfectante, triere, mereu cu ochii pe copii. Am îndurat și frig, zgomot de la aparatele cu care lucrau muncitorii, cu colb și multe altele. Dar vreau să zic, că s-a meritat acest efort. În cabinete este cald deși caloriferele sunt la minim, iluminare bună, ventilare. Deci avem și economii. Nu putem zice că sunt majore deoarece prețurile au crescut considerabil. Spre exemplu, dacă e să compar cu anul 2019 până la reparația propriu-zisă, atunci pot face o estimare de 20-30 la sută, aici intră în calcul și timpul de afară, îndeosebi lunile de iarnă care erau cu mult mai friguroase atunci. Cifre exacte despre cât am economisit voi putea da la sfârșitul anului 2023, deoarece proiectul a fost dat în exploatare la sfârșitul anului 2022, deci la 9 noiembrie 2023 voi putea spune cu exactitate ce reduceri avem la energia electrică și termică.
– Considerați că cei peste 1000 de elevi ai liceului, părinții lor, profesorii cunosc suficient despre eficiența energetică? Știu de ce și cum trebuie să economisească?
— Atât timp cât a durat proiectul, dar și după finalizare, noi am întreprins și întreprindem diverse măsuri pentru eficientizare. Pe perioada proiectului de eficientizare am câștigat două proiecte educaționale de finanțare din partea GIZ în cadrul programului „Abilitarea cetățenilor „SCHIT- Schimbarea începe de la tine, fii inovativ și creativ”. Prin acest proiect am contractat experți în domeniul eficienței energetice. Am realizat activități de diseminare în rândul celor mici pentru a conștientiza rolul economisirii energiei, care sunt efectele negative asupra mediului înconjurător și multe alte lucruri legate de educarea copiilor. Cu elevii mai mari am efectuat și vizite de studiu la Universitatea Tehnică din Moldova unde au fost familiarizați cu tot ce este legat de eficiența energetică. Li s-a explicat tinerilor funcționarea eolienelor, panourilor, durata de viața, unde și cum trebuie instalate, experții din domeniu le-au dat răspuns la toate întrebările. Părinților – experții le-au explicat prin termeni simpli ce înseamnă eficiență energetică, le-am organizat și vizite la șantier pentru a vedea și a înțelege, care sunt materialele folosite pentru un consum de energie cât mai redus și care să nu polueze aerul. Împreună cu tinerii voluntari vara am făcut campanii de informare prin oraș și chiar prin satele în care locuiesc elevii noștri. Încercăm să explicăm tinerilor rolul economisirii energiei electrice și termice. Tot cu elevii am participat la concurs în cadrul Săptămânii energetice, unde am câștigat două table magnetice, una de plută, două globuri, un proiector performant și calendare în care erau plasate lucrările elevilor noștri. În aceeași perioadă am participat și la diverse concursuri – de eseuri, poezii, creații proprii, desene – despre eficiența energetică. Aici discipolii noștri au obținut premii.
— Ce i-ați spune unui om care încă nu a înțeles până la capăt de ce trebuie să economisească? Credeți că trebuie convins s-o facă și cum?
— Fiecare cetățean trebuie să conștientizeze faptul că doar împreună putem face schimbarea. Toți se plâng de vremuri rele, de mediu poluant, dar puțini spun, hai să facem, hai să economisim. Nu cred că prin convingere vom câștiga multe, totul trebuie să vină de la noi.
— În calitate de manager energetic, de expert în domeniu, vă rugăm să ne descrieți pașii ce trebuie făcuți pentru a obține o economie considerabilă a energiei electrice nu doar în instituție, ci și acasă.
— 1. Scoateți din priză încărcătoarele și electrocasnicele atunci când nu le mai utilizați;
2. Stingeți lumina în spațiile și încăperile unde aceasta nu e strict necesară;
3. Deschideți jaluzelele și dați la o parte draperiile pe timp de zi;
4. Optați pentru aparate electrocasnice din clasa energetică A+/A++/A+++;
5. Înlocuiți becurile clasice cu cele de tip LED;
6. Optați pentru corpurile de iluminat cu senzori de mișcare.
— Credeți că un om de rând din Republica Moldova, cu un salariu mediu pe economie, nemaivorbind de cei cu salarii și pensii foarte mici, își poate permite să urmeze toți pașii pentru a avea o casă eficientizată energetic? Ce are de pierdut și ce are de câștigat?
— Nu cred că este nevoie de un salariu mare pentru a urma niște pași simpli, în vederea economisirii, pentru că au doar de câștigat, fac economii în bugetul familiei.
— În luna noiembrie a anului trecut, ne-am confruntat cu o criză energetică nemaiîntâlnită în Republica Moldova în ultimii 20 de ani. Ce trebuie de făcut, după părerea dumneavoastră, ca aceasta să nu se mai repete în proporțiile de atunci?
— Cred că am să mă repet, totul depinde de noi. Nu trebuie să așteptăm vecinii, spre exemplu, să vină să ne stingă lumina acolo unde nu este nevoie de ea. Să economisim, să prețuim ceea ce avem, să avem grijă de mediu. Să nu fim indiferenți, noi trebuie să le lăsăm urmașilor noștri un mediu curat și să fim exemplu pentru ei.
Acest material este elaborat de Celula de Comunicare de Criză (CCC) în cadrul proiectului Crisis Communication Chapters (CCC) care face parte din „Inițiativa pentru combaterea crizei globale prin transparență și libertate de exprimare: Reziliența mass-media în contextul crizei”, realizat în parteneriat cu DW Akademie și susținut de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Toate opiniile exprimate aparțin partenerilor de proiect și nu reflectă punctul de vedere al Deutsche Welle sau al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.