În anul de studii 2022/2023, Bursa „Gaudeamus” și Bursa Președintelui a fost oferită la 25 de elevi și eleve din învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar pentru merite deosebite informează Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Protagonista noastră de astăzi este una din ele, studentă în anul V la Colegiul de Medicină Ungheni, membră fondatoare a Asociației de Băștinași din Costuleni „Cu drag pentru acasă”, anterior a fost și vicepreședinta Consiliului de Elevi în instituția unde studiază. Noi ne-am propus să o cunoaștem mai bine.
— Dacă e să ne întoarcem cu cinci ani în urmă, cum ai ajuns să-ți faci studiile la Colegiul de Medicină Ungheni?
— Sincer, după gimnaziu am dorit mult să plec la studii în România, acolo au plecat mai mulți prieteni și evident eu am dorit să fiu cu ei. Însă la ai mei 15 ani, familia nu mi-a permis. Mi-au sugerat să găsesc o instituție de învățământ de prin apropiere. O rudă a absolvit Colegiul de Medicină Ungheni, iar eu am dorit să merg pe urmele ei. Nu m-am confruntat cu problema: „nu știu ce să fac după absolvire”. La acea vreme am avut două opțiuni, colegiul, unde studiez acum, sau un liceu din municipiul Ungheni. Nu regret pentru nici o clipă alegerea făcută, am considerat/consider că domeniul dat îmi este util.
— Datorită căror merite Guvernul ți-a dat bursa „Gaudeamus” și cum ai auzit de ea?
— La examenele din sesiunea de vară media mea a fost peste 9,5. Am avut multe participări la diferite programe și proiecte – acestea au contat. Cu câțiva ani în urmă de această bursă a beneficiat o altă elevă de la colegiul de Medicină Ungheni și, practic, eu cunoșteam despre oportunitatea dată. În acest an Doina Rusu, diriginta, m-a anunțat și mi-a sugerat să aplic, fapt pentru care îi mulțumesc. Pentru a aplica am avut nevoie de un Curriculum Vitae (CV), o scrisoare de motivare, reușitele, diplomele. Scuză-mi modestia, dar eu la colegiu mereu am avut bursă de merit din anul I până în anul V.
— Ai beneficiat și de experiența programului Erasmus + (programul Uniunii Europene pentru educație), ai fost în Polonia, Ucraina, Armenia. Cum a fost?
— A fost o experiență minunată, la început eu eram timidă, îmi era frică să dau răspunsuri chiar dacă le cunoșteam. Datorită acestei implicări am devenit mai sociabilă și mi-am depășit unele frici. Mi-am făcut prieteni cu care vorbim regulat și ne pasăm oportunități unul altuia. E suficient să te implici o dată undeva ca mai apoi invitațiile vin singure. Chiar și acum am oferte dar e mai complicat să le accept, fiindcă sunt în ultimul an. Prin urmare am examen de stat și este cam complicat pentru că mă axez strict pe studii.
— Cât este de important ca un elev/elevă să se implice în activitățile extracurriculare?
— Uite, de exemplu, această bursă pe care am obținut-o s-a datorat strict acestor activități. Au fost mulți candidați la ea, unii din ei au avut medii mai mari, însă ei nu au avut participări la proiecte sau activități de voluntariat. Mă bucur că la noi voluntariatul în ultimul timp se dezvoltă. Dacă e să enumerăm ceva avantaje, obții un CV bogat, îți faci prieteni și relații la care mai apoi poți apela, acești prieteni îți oferă ulterior oferte și propuneri. Interacționezi cu lucruri și oameni noi, cunoști viziuni și soluții diferite față de o problemă. În concluzie e esențial, iar tinerii neapărat trebuie să se implice în asemenea activități.
— Ai participat la concursul „Pro lectura” din anul 2021. La tine domeniul de studii este axat de profilul real. Tu ai tangențe și cu profilul umanist?
— Îmi amintesc că la acel concurs am realizat un video ce conținea un recital de poezie la propunerea Dianei Beșliu profesoara mea de română, o doamnă minunată. Sincer nu sunt un om al matematicii și al științelor exacte, eu am absolvit școala de arte, citesc des, am o pasiune aparte pentru literatura de bulevard, croșetez toate aceste activități mă ajută să mă relaxez.
— Hai să vorbim despre bacalaureat (BAC). De ce elevele/elevii din colegii au reușite mai mici la acest examen decât cei de la liceu?
— Uite, eu într-un semestru am avut doar șapte ore de istorie. Dar am dat examenul la istorie datorită faptului că am învățat mult suplimentar. La modul practic este foarte complicat, fizic eu nu reușesc. Pe mine mă consumă foarte mult studiile individuale pe care le am la colegiu. Câte trei proiecte la fiecare materie, anul acesta, de exemplu am 40 de proiecte. Programul este foarte încărcat, iar concluzia ți-o poți face și singur. Dacă vrei să ai succese trebuie să înveți tare mult. Cu Bacalaureatul este o problemă, aș opta pentru versiunea acelui BAC profesional. O soluție ar fi ca noi tinerii să ne mobilizăm și să semnăm o petiție unde am semnala problema dată.
— Instituția unde îți faci la moment studiile marchează zilele astea 30 de ani de activitate, tu cum te vezi la ai tăi 30?
— Cu familie, un post de muncă stabil, cu ceva realizări despre care aș putea să le vorbesc copiilor, o căsuță mică (zâmbește) și, da, eu voi activa aici în Moldova.