Persoanele care vor solicita cetățenia Republicii Moldova vor trece printr-un proces mult mai strict de verificare. Potrivit unui proiect de lege votat în lectură finală de Parlament, autoritățile vor examina atent istoricul de călătorii, eventualele interdicții de intrare în alte țări, situația financiară, dar și integritatea solicitantului, pentru a preveni fraudele și a proteja securitatea națională, transmite IPN.
Potrivit datelor prezentate în proiect, în ultimii ani, au fost identificate și contracarate circa 100 de tentative de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută sau falsificate.
Prin urmare, instituțiile statului vor avea responsabilitatea de a verifica mai riguros documentele prezentate de solicitant, precum și alte informații necesare pentru a determina eligibilitatea acestuia pentru cetățenie. Va fi verificat istoricul de călătorii internaționale, pentru a se asigura că nu a avut interdicția de a intra sau rămâne în alte țări, antecedentele financiare, istoricul familial, integritatea solicitantului.
Totodată, vor fi introduse noi prevederi ce se referă la refuzul acordării cetățeniei persoanelor împotriva cărora au fost aplicate măsuri restrictive internaționale. Depunerea cererii pentru obținerea cetățeniei se va face personal de către solicitant, iar posibilitatea depunerii cererilor de cetățenie prin intermediari, prin procură, va fi exclusă.
Cetățenia Republicii Moldova va putea fi dobândită prin naștere, recunoaștere, adopție, redobândire, naturalizare. Proiectul unifică procedurile de dobândire a cetățeniei, fapt ce va asigura egalitate pentru toți solicitanții, eliminând discriminările sau favorizările pe baza categoriei de persoane.
Printre noutățile proiectului se numără introducerea condiției de a cunoaște limba română și prevederile Constituției pentru persoanele care intenționează să dobândească cetățenia Republicii Moldova.