În primele șase luni ale anului, situația financiară a sectorului asigurări a fost caracterizată prin creșterea activelor, a primelor brute subscrise, a despăgubirilor achitate și a rezervelor tehnice. Veniturile societăților de asigurare s-au majorat comparativ cu perioada similară a anului precedent, preponderent, ca urmare a creșterii veniturilor nete din investiții.
În primul semestru anului curent, autoritatea de supraveghere a sectorului asigurări a fost Comisia Națională a Pieței Financiare. Începând cu data de 1 iulie, Banca Națională a Moldovei exercită atribuțiile de licențiere, autorizare, reglementare și supraveghere ale societăților de asigurare sau de reasigurare, ale intermediarilor în asigurări și/sau în reasigurări și ale Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova.
Potrivit BNM, la data de 30 iunie, activele totale ale societăților de asigurare au constituit 4 616,4 milioane de lei, majorându-se față de finele anului precedent cu 8,9 puncte procentuale, transmite IPN.
Valoarea activelor eligibile pentru acoperirea rezervelor tehnice și a cerinței de capital minim a fost de 3 737,6 milioane de lei, în creștere cu +9,6 puncte procentuale față de finele anului precedent, reprezentând 80,96% din activele totale pe piață. La sfârșitul semestrului I, valoarea activelor lichide a fost de 2 559,2 milioane de lei, în creștere cu +7,6% față de situația din 31 decembrie 2022, ceea ce reprezintă 96,08% din rezervele tehnice totale pe piață.
Societățile de asigurare au subscris pe parcursul semestrului I prime brute în valoare de 1 398,3 milioane de lei, ceea ce constituie cu 216,4 milioane de lei sau 18,3% mai mult decât în perioada similară a anului precedent.
Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le dețin clasele Asigurările obligatorii de răspundere civilă auto, Asigurările de vehicule terestre, altele decât cele feroviare (inclusiv CASCO) și Asigurările de incendiu şi de alte calamități naturale, care cumulează 77% din piață.
Se menține dependența ridicată a pieței de asigurările obligatorii, care cuprind 48,9% din totalul primelor brute subscrise (RCA internă – 33,6% din totalul primelor brute subscrise, iar Carte Verde – 15,3%). De menționat creșterea în semestrul I a primelor brute subscrise aferente RCA internă de 151,5 milioane de lei (+47,6 puncte procentuale) față de perioada similară a anului precedent, ceea ce a determinat creșterea primelor brute subscrise totale cu circa 70%.